Searching...

Εγκρίθηκε το πλαίσιο εορτασμού για τα 100χρονα

Με το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση 1912-2012», που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με το πλαίσιο του εορτασμού που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Στην επιστημονική επιτροπή συγκαταλέγεται ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Γέιλ, Μαρκ Μαζάουερ. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο και η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ.
Αναμένεται να πραγματοποιηθούν, έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων για τα 100χρονα, διεθνές συμπόσιο όπου κορυφαίοι ειδικοί θα μιλήσουν για την παρακμή της Δύσης, την άνοδο της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη, έκθεση έργων τέχνης Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών σε δημόσιους χώρους, ομιλίες από προσωπικότητες με διεθνή εμβέλεια που θα χρηστούν «Θεσσαλονίκης πρεσβευτές». Επίσης, επτά υποβαθμισμένοι χώροι πρασίνου θα μετατραπούν σε θεματικούς κήπους. Νέοι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν τις ιδέες τους και να τύχουν υποστήριξης στην υλοποίηση τους, ενώ προβλέπονται και εθελοντικές δράσεις.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι ο δήμος προχωράει στο σχέδιο Β’, δηλαδή την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει ομάδα έργου από υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου, με επικεφαλής τον ίδιο. Όπως τόνισε, το διοικητικό συμβούλιο του «Θεσσαλονίκη 2012», παραιτήθηκε λόγω της μη έγκαιρης απάντησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την χρηματοδότηση των εκδηλώσεων. Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις τους και τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στον σχεδιασμό του προγράμματος. Επισήμανε ότι η όλη διαδικασία είναι ανοιχτή και πρόσθεσε ότι η διοίκηση του δήμου προσπαθεί να βγάλει στην επιφάνεια την ταυτότητα της πόλης και να γίνει σεβαστή. Οι διευθύνσεις του δήμου Θεσσαλονίκης που θα κληθούν να υλοποιήσουν τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων ενισχύονται με το ποσό των 1,7 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει μετά από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Απαντώντας στον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, είπε ότι θα γίνει μια επαφή με το Γ’ Σώμα Στρατού για να γίνει στον χώρο εκδήλωση μνήμης για τον βουλευτή της ΕΔΑ, Γιώργη Τσαρουχά. Ο Βασίλης Γάκης, εκ μέρους της παράταξης, «Ομάδα δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ότι παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και όχι ποιοι θα το υλοποιήσουν και πόσο θα κοστίσει. Επισήμανε ότι η διοίκηση του δήμου αρχικά απαξίωσε τις υπηρεσίες και τώρα αναγκάστηκε να προστρέξει σε αυτές.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος μίλησε για «ντροπή» και πρόσθεσε ότι βασικός όγκος του προγράμματος είναι η επιχειρηματικότητα.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη» επισήμανε, με αφορμή τον εορτασμό των 100χρονων, ότι καθυστερεί απαράδεκτα από το υπουργείο Εσωτερικών η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων 1940-1945. Το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει σχετική απόφαση το 2008. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η επιτροπή του υπουργείου διορίστηκε στις 13 Μαρτίου και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να επιλυθεί μέχρι τέλος Μαΐου. 
Πέρα από τα ιστορικά ζητήματα, σημαντικό είναι να αποσαφηνίσει η διοίκηση του δήμου το όραμα για την επόμενη μέρα, είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί πολίτες-Οικολογία στην πράξη», Χρήστος Μάτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!