Searching...

Ανακωχή τέλος στο ΑΠΘ

Από τη μια το πρυτανικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρύτανη Γ. Μυλόπουλο και από την άλλη η επιτροπή με πρόεδρο τον πρώην πρύτανη Α. Μάνθο και μέλος την Α. Τσατσάκου. Στη συνάντηση οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επιχειρήματα και αιχμές, που γρήγορα διέλυσαν το αρχικά καλό κλίμα. Έτσι, για μια ακόμη φορά η διεξαγωγή των εκλογών καθίσταται αμφίβολη, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να αναζητά το νόμιμο και το ηθικό.
Μπορεί οι 24 υποψήφιοι για τις οκτώ θέσεις των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου να έχουν ήδη αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία τους, όμως τίποτε εντέλει δεν είναι σίγουρο. Η 15η Φεβρουαρίου πλησιάζει και ακόμη δεν έχουν λυθεί τα διαδικαστικά προβλήματα που προέκυψαν από τις διαφορετικές εκτιμήσεις πρυτανικών αρχών και οργανωτικής επιτροπής περί της εφαρμογής του νόμου-πλαισίου. Στον αέρα, κατά συνέπεια, είναι τόσο η ευθύνη για το τύπωμα των ψηφοδελτίων όσο και η διάθεση του προσωπικού για τη στήριξη της διαδικασίας.
Οι διαφορές ανέκυψαν πάλι στην πρόσφατη συνάντησή τους, όπου σημειώθηκε λεκτική διαμάχη μεταξύ του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου και του μέλους της οργανωτικής επιτροπής Αθανασίας Τσατσάκου. Η τελευταία αποχώρησε πρώτη από τη συνάντηση, κατηγορώντας την άλλη πλευρά, μεταξύ άλλων, για χαμηλό επίπεδο συζήτησης.
«Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι τόσο οι φραστικές επιθέσεις μελών της επιτροπής σας όσο και η πυροδότηση του προεκλογικού κλίματος με δυσφημιστικές αναφορές σε βάρος των πρυτανικών αρχών δεν συνάδουν με τον ουδέτερο και αμερόληπτο χαρακτήρα που πρέπει να διατηρήσει η επιτροπή της οποίας προΐστασθε, προκειμένου να υπάρξει ήπιο κλίμα στην πορεία προς τις εκλογές και ομαλές συνθήκες για τη διεξαγωγή τους», ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος στη χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Α. Μάνθο.
Η κ. Τσατσάκου, από την πλευρά της, δήλωσε πως δεν μπορούσε να διανοηθεί σε τι παγίδα θα έπεφτε η επιτροπή όταν εισηγούνταν τη συνάντηση και διευκρίνισε ότι «αντεπιτέθηκε φραστικά, δεν επιτέθηκε». «Δυστυχώς το πρυτανικό συμβούλιο είναι πρώην φίλοι, αλλά οι αποφάσεις τους ακροβατούν ανάμεσα στην παρανομία και τη νομιμότητα. Πάντα πετάνε το μπαλάκι αλλού. Έχουμε διαφορετική αντίληψη του καθήκοντος και διευρυμένη αντίληψη της λειτουργίας της δημοκρατίας», σημείωσε η κ. Τσατσάκου.
Η ίδια διευκρίνισε ότι κατανοεί την πικρία τους, καθώς τους κόβουν τη θητεία στη μέση, όμως υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για το πανεπιστήμιο. Μάλιστα, τους κατηγόρησε για αντικειμενική παρακώλυση της διαδικασίας, η οποία κινείται στα όρια της νομιμότητας, για να μην έχουν επιπτώσεις. «Δεν τους νοιάζει αν έχουν επιπτώσεις οι άλλοι, ακόμη και αν είναι φίλοι τους. Κάνουν αγώνα εκ του ασφαλούς. Όνειρό μου είναι το πανεπιστήμιο να κάνει εξαγωγή άλλων συμπεριφορών και όχι να κάνει εισαγωγή ενός εξοφλημένου πολιτικού συστήματος», πρόσθεσε.

Πυροδοτούν το κλίμα

Ο πρύτανης του ΑΠΘ επέρριψε τις ευθύνες για την πόλωση του κλίματος στην επιτροπή. «Πολύ φοβάμαι ότι είναι κατασκευασμένο αυτό το σχέδιο πόλωσης, για να αποτραπούν οι πανεπιστημιακοί να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και να κερδίσουν υποψήφιοι με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Κάποιοι υποψήφιοι νομίζουν ότι, χτυπώντας την πρυτανεία, θα εκλεγούν. Αυτός είναι λάθος δρόμος και θα τους βγει μπούμερανγκ. Η επιτροπή, με τον τρόπο που λειτουργεί, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό που της δώσαμε, δηλαδή εξωθεσμική», υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος, προσθέτοντας πως η ίδια η επιτροπή πληγώνει την αμεροληψία της.
Παραδέχτηκε ότι ακροβατούν, όμως δεν το κάνουν σκόπιμα. «Ουδέποτε προσπαθήσαμε να εμποδίσουμε τις εκλογές. Είναι, όμως, δύσκολο να εφαρμόσεις έναν νόμο που δεν πιστεύεις. Αν δεν εφαρμόζαμε τον νόμο, πιστεύετε ότι με την εχθρότητα που μας (σ.σ. στους πρυτάνεις) φέρεται το υπουργείο Παιδείας, δεν θα μας είχε καθαιρέσει;», διερωτήθηκε

Ο διάλογος των επιστολών
Στις 31 Ιανουαρίου, μετά τη συνάντηση που είχε η οργανωτική επιτροπή με τις πρυτανικές αρχές, ο πρόεδρός της Α. Μάνθος έστειλε επιστολή στον πρύτανη Γ. Μυλόπουλο, την οποία παράλληλα κοινοποίησε στο υπουργείο Παιδείας. Στην επιστολή ζητούσε η πρυτανεία να μεριμνήσει για τις ανάγκες της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Δύο ημέρες μετά, συγκεκριμένα χθες 2 Φεβρουαρίου, ο πρύτανης απάντησε εγγράφως στα αιτήματα του κ. Μάνθου, απάντηση επίσης κοινοποιήθηκε στο υπουργείο.
Στη συνέχεια καταγράφεται ο διάλογος μέσα από τις επιστολές των δύο ανδρών:
1) Α. Μάνθος : Κατάστημα διενέργειας της ψηφοφορίας. Στο κτίριο αυτό θα στεγασθούν τα εκλογικά τμήματα, καθώς και ο χώρος για τη λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία έχει κατά τον νόμο χρέη Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Παραδοσιακά για ψηφοφορίες το κτίριο που χρησιμοποιούνταν είναι το κτίριο της ΝΟΠΕ.
Γ. Μυλόπουλος
: Ως προς το 1ο αίτημά σας, έχει γίνει συνεννόηση με τον Κοσμήτορα της Σχολής ΝΟΠΕ, κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, καθηγητή του τμήματος Νομικής, με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε, προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα της στέγασης των Εκλογικών Τμημάτων και της Εφορευτικής Επιτροπής.
2) Α. Μάνθος
: Να αποφασισθεί εάν την ημέρα της ψηφοφορίας θα γίνουν μαθήματα ή εξετάσεις.
Γ. Μυλόπουλος: Ως προς το 2ο αίτημά σας, επειδή η ψηφοφορία αφορά μόνο τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, δεν κρίνεται σκόπιμο να διαταραχθεί η ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος. Παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ακαδημαϊκής λειτουργίας στο κτίριο της Σχολής ΝΟΠΕ, για το οποίο θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον Κοσμήτορα της Σχολής, λόγω αρμοδιότητας.
3) Α. Μάνθος
: Τεχνική υποστήριξη, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τα παρακάτω: α. Εκτύπωση και παράδοση των ψηφοδελτίων τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την ημέρα της ψηφοφορίας. β. Μεταφορά και εγκατάσταση των μέσων ψηφοφορίας (κάλπες, παραβάν, πάγκος, καθίσματα, βουλοκέρι, γραφικά είδη, κλπ). γ. Χώρος για την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ) και την αντίστοιχη Νομική Επιτροπή συνεπικουρίας του έργου της ΚΕΕ. Για τη διεκπεραίωση του έργου της ΚΕΕ, πέραν των υλικών γραφείου, απαραίτητη φαίνεται ότι είναι η ύπαρξη έξι Η/Υ και ενός εκτυπωτή, με δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Γ. Μυλόπουλος
: Ως προς το 3ο αίτημά σας: α)από τη νομοθεσία και την ως άνω υπουργική απόφαση δεν προκύπτει ως αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών η εκτύπωση και παράδοση των ψηφοδελτίων, β) το αίτημα αυτό καλύπτεται από την τεχνική υποστήριξη που ορίζεται στο άρθρο 2 παρ. 3 της υπουργικής απόφασης, γ) για τον χώρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, καθώς και για τη χορήγηση Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Κοσμήτορα της Σχολής ΝΟΠΕ, προκειμένου να σας διατεθεί, εφόσον υπάρχει, χώρος με τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις.
4) Α. Μάνθος
: Στελέχωση με προσωπικό για την ημέρα της ψηφοφορίας, στην οποία περιλαμβάνεται προσωπικό εξυπηρέτησης των εκλογικών τμημάτων, τεχνικό προσωπικό για τις περιπτώσεις που προκύπτει τεχνικό πρόβλημα στα εκλογικά τμήματα, 12 άτομα για την εισαγωγή των δεδομένων από τα ψηφοδέλτια στο αντίστοιχο λογισμικό, ώστε να γίνει δυνατή η εκτέλεση των μηχανογραφικών διαδικασιών της ταξινομικής ψήφου.
Γ. Μυλόπουλος
: Ως προς το 4ο αίτημά σας, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συγκυριών και της αποχώρησης έμπειρου διοικητικού προσωπικού (εφεδρεία, προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, πρόωρη συνταξιοδότηση), καθώς και της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης του αιτούμενου προσωπικού.
5) Α. Μάνθος
: Τη φύλαξη του εκλογικού υλικού των τμημάτων που ολοκλήρωσαν την ψηφοφορία, στην περίπτωση επανάληψης της διαδικασίας ψηφοφορίας σε κάποια από τα εκλογικά τμήματα.
Γ. Μυλόπουλος
: Ως προς το 5ο αίτημά σας, θα σας διατεθεί ασφαλής χώρος, προκειμένου να διαφυλαχθεί το σύνολο του εκλογικού υλικού, όπως προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 4 της υπουργικής απόφασης.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!