Searching...

Η Hewlett-Packard εγκαταλείπει υπολογιστές

Το παράδειγμα της ΙΒΜ ακολουθεί και η Hewlett-Packard αλλάζοντας στρατηγικό προσανατολισμό και εστιάζοντας σε πιο εξειδικευμένα και υψηλής προστιθέμενης αξίας κομμάτια της αγοράς πληροφορικής. Οι δύο μεγάλες εταιρίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, βλέπουν ότι πλέον τα πολλά κέρδη δεν βρίσκονται στην πώληση μηχανημάτων σε μεμονωμένους καταναλωτές, αλλά στις υπηρεσίες και στο λογισμικό για επιχειρήσεις. 
 
Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρία Hewlett-Packard, η μεγαλύτερη σε πωλήσεις στον κόσμο κατασκευάστρια προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, αιφνιδίασε αναλυτές και καταναλωτές, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή κάθε είδους υπολογιστών (φορητών, ταμπλετών κ.α.), καθώς και κινητών τηλεφώνων ("έξυπνων" και μη), προκειμένου να εστιάσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του λογισμικού. 

Γι' αυτό το σκοπό, θα αγοράσει τη βρετανική εταιρία επιχειρηματικού λογισμικού Autonomy αντί 11,7 δισ. δολαρίων, μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην 72χρονη ιστορία της ΗΡ. Η ΗΡ, εκτός από λογισμικό, θα συνεχίσει να πουλά μόνο σε εταιρίες εξοπλισμό υπολογιστών (όπως servers), κάτι που κάνει και η ΙΒΜ, καθώς αυτά τα μηχανήματα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τους υπολογιστές για τους απλούς καταναλωτές.
Έτσι, τώρα πια, η ΗΡ αντί να πασχίζει να ανταγωνιστεί την καταναλωτική "μαγεία" της Apple (που ό,τι βγάζει στην αγορά, της βγαίνει…), θα έχει να ανταγωνιστεί άλλα "βαριά", αλλά λιγότερα γνωστά στον πολύ κόσμο ονόματα, πλην της ΙΒΜ, όπως οι Oracle και Cisco. 

Αδιευκρίνιστο παραμένει το κατά πόσο η νέα στρατηγική θα συνεπάγεται περικοπές του τεράστιου προσωπικού της ΗΡ, η οποία απασχολεί περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους διεθνώς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!