Searching...

Αρχισαν τα έργα....της Άρτας το γιοφύρι...

Από το ύψος των ναυταθλητικών ομίλων, εκεί όπου μακροπρόθεσμα θα στηθεί ο Κήπος των Γλυπτών, άρχισαν χτες οι εργασίες για την ανάπλαση του δεύτερου τμήματος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Σε 28 μήνες από σήμερα (αυτός είναι ο χρόνος περαίωσης του έργου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προβλέπει η σύμβαση), το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει μια ενιαία εικόνα.
Περίπου δυόμισι χρόνια μετά τα εγκαίνια των πρώτων πέντε θεματικών κήπων, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τους ομίλους, ο ανάδοχος του έργου τοποθέτησε χτες τις πρώτες λαμαρίνες στο πλακόστρωτο, ούτως ώστε να αρχίσει η δημιουργία και των άλλων οκτώ πάρκων – κήπων.
Ετσι, οι κήποι των Γλυπτών, της Μεσογείου, του Οδυσσέα Φωκά, των Εποχών, του Ισκιου, της Αμμου, του Απογευματινού Ηλιου και του Αλέξανδρου θα πάρουν κατά σειρά τη θέση τους στη Νέα Παραλία. Στο σύνολό τους, τα 13 θεματικά πάρκα θα εκτείνονται σε μήκος 5,5 χλμ.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 20.504.775,08 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η κοινοπραξία Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ – Νατούρα ΑΕ επιλέχθηκε ως ανάδοχος με ποσοστό έκπτωσης 57,7%, καθώς το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 43,2 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση του δήμου εμφανίζεται καθησυχαστική σε ό,τι αφορά το αξιοσημείωτο αυτό ποσοστό της έκπτωσης, καθώς πολλοί επισήμαιναν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες. Αλλωστε, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών, ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, που θα αποτελείται από οκτώ μηχανικούς και δύο γεωπόνους, θα παρακολουθεί συστηματικά την πορεία του έργου. Παράλληλα, συζητείται τεχνικός σύμβουλος του έργου να οριστεί ο αρχιτέκτονας του έργου, Πρόδρομος Νικηφορίδης, προκειμένου και με την παρουσία του να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της μελέτης που ο ίδιος και η ομάδα του έχουν εκπονήσει.

«Το έργο έχει χωριστεί σε δύο ζώνες, παράλληλες προς τη θάλασσα. Η μία είναι αυτή που εφάπτεται με τη θάλασσα και περιλαμβάνει τις εργασίες για τη δημιουργία του πλακόστρωτου και της αλέας, ενώ η δεύτερη προς την πλευρά της Μ. Αλεξάνδρου αφορά την καθαυτήν δημιουργία των θεματικών πάρκων», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.
Οπως επισημαίνει, ο διαχωρισμός αυτός συμφωνήθηκε με τον ανάδοχο του έργου, προκειμένου καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών η παραλία να είναι «ανοιχτή» για τους επισκέπτες και να μην κρυφτεί πίσω από τις λαμαρίνες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του πρώτου κομματιού της παραλίας.
Η αρχή των εργασιών γίνεται από το κομμάτι προς τη θάλασσα και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Οπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, οι λαμαρίνες θα είναι υπό διωγμόν κατά τη διάρκεια των εργασιών. «Συμφωνήσαμε με τον ανάδοχο του έργου οι λαμαρίνες να αντικατασταθούν από διαφανή διαχωριστικά πλέγματα, ούτως ώστε ο περιπατητής που θα διέρχεται από το πάνω κομμάτι της Παραλίας να έχει ορίζοντα προς τη θάλασσα. Από την άλλη, σε όσα σημεία απαιτείται τοποθέτηση λαμαρίνας, προφανώς για λόγους προστασίας των υλικών, θα ληφθεί μέριμνα ώστε η περίφραξη που θα χρησιμοποιηθεί να είναι καλαίσθητη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που είδα προσωπικά και θα ζητήσω να ληφθούν υπόψη από τον εργολάβο οι λαμαρίνες στο σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, που απεικόνιζαν τις μακέτες του έργου που κατασκευαζόταν, αλλά και οι λαμαρίνες που τοποθετήθηκαν σε εργοτάξια του μετρό στην Φρανκφούρτη, που απεικόνιζαν τους εργάτες», λέει ο κ. Κουράκης.

Η μελέτη του Πρόδρομου Νικηφορίδη και των συνεργατών του προβλέπει τη διαμόρφωση επιφανειών πεζόδρομων έκτασης 49.700 τ.μ. με διάφορους τρόπους (χυτά δάπεδα, κυβόλιθοι μαρμάρου, ξύλινα δάπεδα, δάπεδα από σκυρόδεμα), πρασίνου συνολικής έκτασης 30.000 τ.μ. και νερού 190 τ.μ. Παράλληλα, προβλέπεται η φύτευση περίπου 2.500 νέων δέντρων κατά μήκος της Παραλίας.
Θα δημιουργηθούν επίσης ελαφρές κατασκευές μικρής κλίμακας (εργοτάξια πρασίνου και καθαριότητας, αναψυκτήρια, γήπεδα αθλοπαιδιών, υπαίθριο αμφιθέατρο εκδηλώσεων), καθώς και κατασκευές για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου (όπως μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, υδάτινες επιφάνειες, παιδότοποι). Επίσης, θα συνεχιστεί και ο ποδηλατόδρομος, που ήδη συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον στο αναπλασθέν κομμάτι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!