Searching...

Σε ιδιώτες η καθαριότητα?

Ο δήμαρχος, σχολιάζοντας τις ενέργειες που γίνονται από τους δήμους Λαγκαδά και Νέας Χαλκηδόνας για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, δήλωσε ότι, «εάν βολέψει και εμάς, θα κάνουμε ιδιωτικοποίηση. Εάν δούμε ότι μας βολεύει η ιδιωτικοποίηση για οποιαδήποτε υπηρεσία του δήμου, θα το κάνουμε. Ασφαλώς, χωρίς να θίξουμε τους εργαζόμενους του δήμου». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κατάσταση με τα σκουπίδια «δεν είναι αδιέξοδη» και ότι έχει εκπονηθεί και υλοποιείται πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την αποκομιδή των σκουπιδιών. Σε παρέμβαση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο οι ιδιώτες να μην εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, για να κάνουν φθηνότερη προσφορά, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ιδιωτικοποίηση. Όταν προκηρύσσουμε διαγωνισμούς, προβλέπουμε την τήρηση των συμβάσεων εργασίας». 

Οι δράσεις της δημοτικής αρχής στους τομείς ανακύκλωσης - καθαριότητας παρουσιάστηκαν από τον νέο αντιδήμαρχο καθαριότητας Θανάση Παππά, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγαίνουν στους δρόμους 35 απορριμματοφόρα, ενώ σήμερα κυκλοφορούν 18 έως 25 απορριμματοφόρα. Η κατάσταση με την αποκομιδή των σκουπιδιών θα έχει ομαλοποιηθεί και η πόλη θα είναι καθαρή. Μέχρι τις 28 Αυγούστου, μάλιστα, είναι σε εξέλιξη συντονισμένη παρέμβαση όλων των τμημάτων αποκομιδής, σαρώματος, ανακύκλωσης, ογκωδών για καθαριότητα στο ιστορικό κέντρο. Σε επόμενο διάστημα θα βγούνε στους δρόμους επόπτες καθαριότητας, που θα κάνουν ελέγχους στους δρόμους για τον εντοπισμό παραβατών και θα κόβουν κλήσεις.
Βάσει του σχεδίου δράσεων που δημοσιοποίησε ο κ. Παππάς, στις 29 Αυγούστου θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για επισκευές των οχημάτων σε εξωτερικά συνεργεία, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. Προωθείται διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια ανταλλακτικών, ύψους 1,23 εκατ. ευρώ, θα γίνει τακτικός διαγωνισμός 200.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο και άμεσα θα προμηθευτεί ο δήμος ανταλλακτικά με πρόχειρο διαγωνισμό των 60.000 ευρώ. Οι επόμενες δράσεις θα είναι:
1. Υποβολή πρότασης στο ΠΕΠ, ύψους 5 εκατ. ευρώ και στο ΥΠΕΚΑ, ύψους 20 εκατ. ευρώ για προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και αίτημα χρηματοδότησης.
2. Αποπληρωμή οφειλών σε τράπεζα για ολοκληρωμένη απόκτηση οχημάτων με leasing.
3. Εκποίηση και απόσυρση άμεσα του μηχανολογικού εξοπλισμού, που είναι σε αχρησία.
4. Αναδιοργάνωση και λειτουργική αναβάθμιση τμημάτων ανακύκλωσης, σαρώματος, αποκομιδής.
5. Δημιουργία ειδικής εποπτείας για την ευταξία και τον καθαρισμό δημόσιων χώρων.
6. Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων καθαριότητας με τη συνεργασία δημοτικών κοινοτήτων, με καμπάνιες, προβολή μηνυμάτων στα ΜΜΕ, ευαισθητοποίηση πολιτών κ.ά.
Στον τομέα της ανακύκλωσης, έχουν τοποθετηθεί 350 κάδοι στη β’ δημοτική κοινότητα, 85 κάδοι στον άξονα Β. Όλγας - Β. Γεωργίου - Τσιμισκή. Θα αντικατασταθούν άμεσα 157 γκρι κάδοι με 250 μπλε για να μην υπάρχει σύγχυση στους δημότες. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες απόκτησης των δύο απορριμματοφόρων από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ενώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 4.500 κάδοι και τρία οχήματα. Θα προγραμματιστεί καμπάνια ευαισθητοποίησης και θα καταγραφούν για συνεργασία οι επιχειρήσεις για βέλτιστη συλλογή γυαλιού, χαρτιού, συσκευών και λαμπτήρων.
Δράσεις προγραμματίζονται και για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του εξοπλισμού.
 Νωρίτερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας είχε ζητήσει από το δήμαρχο «να μας απαντήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και οκτώ μήνες ο διαγωνισμός για την προμήθεια ανταλλακτικών για την επισκευή απορριμματοφόρων, σε ποιο σημείο βρίσκεται η ανακύκλωση, τι ακριβώς αφορούν οι καταγγελίες του κ. Αβραμίδη στην επιστολή παραίτησής του, για μικροκομματικές σκοπιμότητες, πισώπλατα μαχαιρώματα και πολιτικές παρεμβάσεις».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε κριτική της αντιπολίτευσης, αιτιολόγησε την απόφασή του να μη συμμετάσχει ο δήμος στη ΔΕΘ με περίπτερο, δήλωσε ότι «έχουμε ξεκάθαρη άποψη ότι δεν θέλουμε η ΔΕΘ να πάει στη Σίνδο. Επίσης, ζητάμε ο χώρος της έκθεσης να παραχωρηθεί μαζί με άλλους χώρους και να ενταχθεί στον οργανικό ιστό της πόλης. Ο θεσμός της Έκθεσης, εάν δεν εκσυγχρονιστεί, δεν θα έχει μέλλον. Εμείς στηρίζουμε το θεσμό, αλλά κάνουμε οικονομία και δεν θεωρούμε σκόπιμο να δώσουμε 100.000 ευρώ για τη συμμετοχή μας». Νωρίτερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κατήγγειλε τον Γιάννη Μπουτάρη για την απόφασή του λέγοντας μεταξύ άλλων «μόνο μία λέξη ταιριάζει. Ντροπή! Δεν είναι δυνατόν ο δήμος Θεσσαλονίκης να μη συμμετέχει, έστω και συμβολικά, στον μοναδικό εθνικό εκθεσιακό φορέα. Δεν είναι δυνατόν ο δήμος Θεσσαλονίκης να βάζει την ταφόπλακα και να απαξιώνει τη ΔΕΘ».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προετοιμασία της πόλης για την επέτειο της απελευθέρωσης το 2012. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «πρέπει πρώτα να βρούμε χρήματα και βάσει των χρημάτων που θα εξασφαλίσουμε θα εκπονήσουμε το πρόγραμμα δράσεων. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε πλάνο».

Μετά από αιχμές του κ. Γκιουλέκα για την παραίτηση του πρώην αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Στάθη Αβραμίδη και απαντώντας σε ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ, με την οποία καταγγέλλονταν ο δήμαρχος για επιλογές στελεχών βάσει κομματικών κριτηρίων, ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι «η ανακοίνωση είναι αισχρή και παραληρηματική. Δεν παραδίδω το δήμο στο ‘βαθύ’ ΠΑΣΟΚ, ούτε στα κομματικά στελέχη. Ρωτήστε τους πάντες στη δημοτική ομάδα εάν εγώ κάνω επιλογές με κομματικά κριτήρια. Όλα αυτά σας τα γυρίζω πίσω». Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος λέγοντας ότι «αποβάλαμε το κομματικό βάρος και όταν έχουμε διαφορετική γνώμη την εκφράζουμε. Γι’ αυτό αναφορές όπως αυτή για το ‘βαθύ’ ΠΑΣΟΚ είναι ατυχείς».
Άμεση ήταν του προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «παρά τους άκομψους χαρακτηρισμούς του κ. Μπουτάρη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμείς δηλώνουμε ότι πραγματικά θέλουμε να πιστέψουμε τα λόγια του. Ωστόσο, είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει το ‘πίστευε και μη ερεύνα’. Θα παρακολουθούμε από κοντά τη δραστηριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, ως οφείλουμε, και ιδιαίτερα τους τρόπους δράσης και συμπεριφοράς των φορέων της διοίκησης που διατηρούν στενούς δεσμούς με το ‘βαθύ’ ΠΑΣΟΚ».


Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καυτηρίασε τις προθέσεις των δήμων για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, κατήγγειλε ότι ο ανάδοχος του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας προσέφερε μεγάλη έκπτωση, καθώς είχε μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων, και έκανε λόγο για την ανεργία στην πόλη. Οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, έθιξαν τα παρακάτω ζητήματα: την απουσία του δήμου από τη ΔΕΘ κατήγγειλε ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην καθαριότητα και έκρινε ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης. Αξιοποίηση του κτιρίου που στέγαζε το 12ο δημοτικό σχολείο από τον δήμο ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τα ζητήματα της τάξης στην πόλη στη διάρκεια της ΔΕΘ και της πιάτσας των ταξί στη Μητροπόλεων έθιξε, εκτός των άλλων, ο κ. Χρήστος Μάτης.


Με την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αποχώρησαν από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία τα μέλη της δημοτικής παράταξης "Ομάδα Δημιουργίας" της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής κ. Γκιουλέκας εξήγησε ότι "στους φακέλους των θεμάτων δεν υπήρχαν εγκαίρως οι εισηγήσεις των θεμάτων και δεν μπορέσαμε να ενημερωθούμε, ώστε να πάρουμε θέση σε κρίσιμα ζητήματα. Για τον λόγο αυτόν αποχωρούμε". Υπερβολική χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι φάκελοι ήταν ενημερωμένοι. Τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!