Searching...

Μνημόνιο

Να μην αφήσει αναξιοποίητη ούτε μια από τις ρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ, που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών, σκοπεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ηδη, η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη έχει μελετήσει με προσοχή όλα τα μέτρα του σχεδίου του Χ. Καστανίδη και, αφού εκτίμησε ότι είναι σαν «κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του δήμου», ετοιμάζεται να υποβάλει το ανάλογο αίτημα άμεσα, ώστε να είναι από τους πρώτους ευεργετηθέντες. 
Στην πραγματικότητα, το πακέτο του υπουργείου -για να μιλήσουμε με όρους της εποχής- είναι ένα μνημόνιο για τη στήριξη των ΟΤΑ στην προσπάθειά τους ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, κάποιοι ακόμη και τη χρεοκοπία, επί το… ελαστικότερον όμως, σε σχέση με τα μνημόνια Ι και ΙΙ που αποδέχτηκε η Ελλάδα. 
Σε ό,τι αφορά τώρα το δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γ. Μπουτάρης αναζητούσε χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα χρέη που παρέλαβε, τα οποία ισοδυναμούν με το 100% των ετήσιων τακτικών εσόδων του δήμου, από πολύ νωρίς, από τις αρχές Φεβρουαρίου, ένα, δηλαδή, μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Βγήκε, λοιπόν, στις «αγορές», στις τράπεζες, ζητώντας να χορηγήσουν στο δήμο ένα 15ετές δάνειο, ώστε να μπορέσει να τακτοποιήσει τις άμεσες οικονομικές του οφειλές προς τους πιστωτές του με «ένα λογικό επιτόκιο», όπως λέει ο ίδιος. 
Να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή τα μεγαλύτερα δανειακά βάρη του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελούν δύο δάνεια που συνάφθηκαν το μεν πρώτο στις 29 Μαΐου του 2000, ποσού 7.300.749 δραχμών τότε, και το δεύτερο την 1η Ιανουαρίου του 2004, ύψους 22.091.095 ευρώ, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το δυσβάστακτο επιτόκιο του 14,22%! 
Οι τράπεζες που εδώ και μήνες κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες του δανεισμού δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχές του χρόνου στο αίτημα του κ. Μπουτάρη.
 
Το πρόγραμμα, ωστόσο, του υπουργείου Εσωτερικών μπορεί «να δώσει ανάσα στο δήμο». Οπως είπε ο δήμαρχος στον «ΑτΚ», αυτό που επείγει είναι να «βάλει σε μια σειρά» τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, που ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και να πληρώσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει για απαλλοτριώσεις. Εάν δε βρει άμεσα τη λύση, οι κατασχέσεις, για τις οποίες έως τώρα κατέβαλε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, θα συνεχίσουν να πέφτουν βροχή, ενώ οικόπεδα δεσμευμένα για σχολεία ή άλλες κοινωνικές λειτουργίες θα αποχαρακτηριστούν και θα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους. Οπότε η πρόβλεψη στο πρόγραμμα του υπουργείου για χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς τους δήμους, ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους, εξυπηρετεί απόλυτα τις δημοτικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης. Αν και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε στελέχη της δημοτικής διοίκησης για τη σκοπιμότητα υπαγωγής σε αυτό το μέτρο, αφού, όπως λένε, θα φορτώσει στις πλάτες του δήμου ένα ακόμη δάνειο, έστω και με χαμηλό επιτόκιο, την ώρα που παρά τους αργούς ρυθμούς οι προμηθευτές έχουν αρχίσει να πληρώνονται, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιφέρει σημαντική ανακούφιση. 
Είναι, πάντως, σίγουρο ότι η δημοτική αρχή θα ζητήσει να ενταχθεί και στην επόμενη ρύθμιση, για επιμήκυνση στα 25 χρόνια της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών, με επιτόκιο περίπου στο 5,9%, όπως και της δυνατότητας που παρέχεται για ανάλογη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανείων, τα οποία έχουν συναφθεί με τράπεζες, αν και τα ποσά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι μεγάλα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης πήρε τρία δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα και τα τρία το προεκλογικό 2002, ένα το Σεπτέμβριο, ύψους 1.465.904 ευρώ, ένα τον Οκτώβριο, ύψους 1.681.885 ευρώ, κι ένα ακόμη το Νοέμβριο, των 203.550 ευρώ, με το χαμηλό επιτόκιο του 5,9%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!