Searching...

Κατηγορίες και για τις δύο επιθέσεις απαγγέλθηκαν στον 32χρονο συλληφθέντα

Η αστυνομία του Οσλο επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις χθεσινές επιθέσεις στο νησί Οτόγια ανήλθε στους 84, ενώ οι νεκροί από την έκρηξη στην πρωτεύουσα είναι επτά.

    Επιπλέον η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από μία ιστοσελίδα του υπόπτου για τις επιθέσεις προκύπτει ότι προφανώς ο συλληφθείς είναι ακροδεξιός, με εχθρικές για το Ισλάμ απόψεις, φονταμενταλιστής.

    Ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV2 μετέδωσε ότι ο συλληφθείς είναι νορβηγός, 32 ετών, ψηλός και ξανθός. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το όνομα του δράστη είναι Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Οτόγια.

    Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας του Οσλο, Ρότζερ Αντερσεν, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς η αστυνομία δεν έχει ολοκληρωμένη λίστα με τον αριθμό των τραυματιών ή των αγνοουμένων.

    Η σελίδα του δράστη στο Facebook έχει μπλοκαριστεί, ωστόσο, σε αυτήν ο ίδιος ανέφερε ως ενδιαφέροντά του το μπόντι-μπίλντινγκ, τις συντηρητικές πολιτικές θέσεις και τη μασονία.

    Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συλληφθείς είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: "Ενας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα."

    Από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο κέντρο του Οσλο, έσπασαν τα τζάμια στο κτίριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο και καταστράφηκαν τα υπουργεία Πετρελαίου και Οικονομικών.

    Μετά τη σύλληψη του 32χρονου η αστυνομία ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά στο νησί Οτόγια.

    Εξω από το σπίτι που έχει δηλώσει ο δράστης ως διεύθυνση κατοικίας - ένα τετραόροφο με κόκκινα τούβλα- στο δυτικό Οσλο βρίσκονται περίπου δέκα αστυνομικοί.

    Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντος ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και όταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.

Προηγούμενη είδηση
 Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επιθυμούσε να εικάσει τα κίνητρα του δράστη της χθεσινής διπλής δολοφονικής επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι, κυρίως νεαροί.

    "Σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν θα έλεγα ότι στη Νορβηγία έχουμε μεγάλο πρόβλημα με ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Αλλά υπήρξαν τέτοιες οργανώσεις, τις έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν και η αστυνομία μας γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες ακροδεξιές οργανώσεις," είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στόρμπεργκετ είπε ότι η Νορβηγία δεν έχει αυξήσει το επίπεδο εθνικής απειλής μετά τις χθεσινές επιθέσεις.

Προηγούμενη είδηση
 Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε σήμερα "εθνική τραγωδία" τη διπλή δολοφονική επίθεση στο Οσλο και στα περίχωρά του, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 87 άνθρωποι.

    "Ποτέ άλλοτε μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης", είπε ο νορβηγός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Προηγούμενο θέμα
 Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο και τα περίχωρά του, καθώς και στο νησί Οτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας, αφού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς σήμερα τα ξημερώματα, η αστυνομία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 87 άτομα σκοτώθηκαν στο νησί Οτόγια, ενώ οι νεκροί της επίθεσης στο Όσλο ξεπερνούν τους 17, και οι τραυματίες τους 14.

    Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης αυξάνονταν, ενώ, μέχρι το ξημέρωμα, είχε συλληφθεί ένας άνδρας ως υπεύθυνος για τις δολοφονίες. Άγνωστη παρέμενε η ταυτότητα του, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν πως πρόκειται για Νορβηγό πολίτη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να είναι ακροδεξιός και όχι φανατικός ισλαμιστής. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη, ή, εάν υπήρχαν και συνεργάτες. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο "υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.

    Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία "δειλή τρομοκρατική πράξη".

    Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή. "Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε" , είπε χαρακτηριστικά. 'Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών "αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες".

    Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι "κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης". Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι "πολύ σοβαρή".

    Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε εχθές η Νορβηγία, χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως "η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο". Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Προηγούμενο ρεπορτάζ
Συγκλονίζεται η Νορβηγία από το διπλό μακελειό που σημειώθηκε σήμερα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Το πρώτο χτύπημα σημειώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, το Όσλο, με στόχο το κτήριο της κυβέρνησης, ενώ το δεύτερο σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος, από ένοπλο που άνοιξε πυρ εναντίον των κατασκηνωτών.
Συγκεκριμένα, η έκρηξη μιας ισχυρής βόμβας σε πολύ μικρή απόσταση απ την έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης, προκάλεσε σήμερα επτά θανάτους και δύο πολύ σοβαρά τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που κάνει η νορβηγική αστυνομία. «Έχουμε την επιβεβαίωση για επτά θανάτους και για δύο πολύ σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας πριν από λίγο στα ΜΜΕ.
Εν τω μεταξύ τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κατασκήνωση νεολαίων του εργατικού κόμματος κοντά στο Όσλο, γράφει η εφημερίδα Varden, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια διπλή συντονισμένη επίθεση κατά της σκανδιναβικής χώρας που έχει ήδη πληγεί από μια ισχυρή έκρηξη.
Η νορβηγική αστυνομία δεν έδωσε επίσημο απολογισμό του μακελειού. Ο υπεύθυνος για το μακελειό συνελήφθη, μετέδωσαν τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης. Ο άνθρωπος αυτός μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, παρουσιάστηκε στην κατασκήνωση των νεολαίων του εργατικού κόμματος λέγοντας ότι επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων, μετά την έκρηξη στη νορβηγική πρωτεύουσα, γεγονός που προωθεί την υπόθεση μιας συντονισμένης επίθεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.
Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης τον περιέγραψε ως γεροδεμένο άνδρα ύψους περίπου 1,90 μ. με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, οπλισμένο με μια καραμπίνα, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.


Συνδέουν τα γεγονότα

Η αστυνομία της Νορβηγίας πιστεύει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκρηξης στο κέντρο του Όσλο και των πυροβολισμών στο νησί Οτόγια κοντά στην πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο NTB.
«Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο συμβάντων. Υπάρχουν μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο, σε συνέντευξη Τύπου.
Η αστυνομία δήλωσε εξάλλου ότι φοβάται πως υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί Οτόγια, όπου ο άνδρας ντυμένος με στολή αστυνομικού άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος προκαλώντας το θάνατο πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
Οι φόβοι αυτοί βασίζονταν στις μαρτυρίες κάποιων από τους συμμετέχοντες στην συγκέντρωση, όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο.

Στρατιώτες στο κέντρο

Εξάλλου ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς είδε στρατιώτες να παίρνουν θέσεις γύρω από το κέντρο του Όσλο. Όταν ρώτησε αν είναι μέλη του νορβηγικού στρατού το επιβεβαίωσαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!