Searching...

Εμείς θα είμαστε η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014

Ξεκίνησαν οι έντεκα εθελοντές ποδηλάτες την ποδηλατοδρομία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις Καστανιές του Εβρου, όπου βρίσκεται ο ποταμός Αρδας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014.  Οι ποδηλάτες, ηλικίας 15 έως 59 ετών, θα διανύσουν μια απόσταση 480 χιλιομέτρων, προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα της διεκδίκησης από το δήμο Θεσσαλονίκης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.
Οι ποδηλάτες, που ξεκίνησαν σήμερα τη διαδρομή τους από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, θα τερματίσουν αύριο στις Καστανιές, προκειμένου να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νεολαίας του Αρδα. Θα πορευτούν δια μέσου των πόλεων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας για να καταλήξουν στο χώρο του φεστιβάλ, όπου θα επιχειρήσουν εντυπωσιακή είσοδο συνοδευόμενοι από δεκάδες ποδηλάτες των γύρω περιοχών.
«Θέλουμε να αναδείξουμε το ποδήλατο ως μέσο ψυχαγωγίας και κίνησης και να μεταφέρουμε το μήνυμα της διεκδίκησης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ως την τελευταία γωνιά της Ελλάδας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι ποδηλάτες θα κινηθούν δια μέσου της Δράμας, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης, του Σουφλίου και της Ορεστιάδας, όπου θα ενωθούν με ποδηλάτες από την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στον Αρδα, την ομάδα θα συμπληρώσουν Τούρκοι και Βούλγαροι ποδηλάτες.
«Ενώνουμε πόλεις της βόρειας Ελλάδας επάνω σε δύο ρόδες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ποδηλάτης, Κωνσταντίνος Δεληγιώργης. Ο 27χρονος αθλητής το 2008 διένυσε την απόσταση των 410 χιλιομέτρων από το Σουφλί ως τη Θεσσαλονίκη στο χρόνο-ρεκόρ των 12 ωρών και 50 λεπτών, με σκοπό τη στήριξη του «Χαμόγελου του Παιδιού».
Σήμερα, θέλει να διαδώσει το μήνυμα ότι «η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που αγαπιέται, όμορφη, ζωντανή και ανθρώπινη».
Σημαντικές κοινωνικές ανησυχίες έχει και ο Κώστας Παπαγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Παλαιμάχων Αθλητών Ποδηλασίας Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Παπαγεωργίου συμμετείχε το 2003 σε ποδηλατική διαδρομή από Θεσσαλονίκη ως Κωνσταντινούπολη, με στόχο την αδελφοποίηση αθλητικών σωματείων. Στην ποδηλατική πορεία του δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκε, γιατί θεωρεί ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην πόλη και αυτό πρέπει να διαδοθεί στη μεγαλύτερη εκδήλωση νεολαίας, αυτή του Αρδα.

Στο «τιμόνι» της διαδρομής θα βρίσκεται ο δημοτικός υπάλληλος και παλιός πρωταθλητής ποδηλασίας, Αναστάσιος Παναγιωτίδης. «Θεωρώ ότι το ποδήλατο μπορεί να ενώσει γρήγορα και άμεσα όλες τις πόλεις της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επιπλέον, ως οικολογικό μέσο μεταφοράς μεταφέρει και μηνύματα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον», επισημαίνει. Συμμετέχων στην ποδηλατική πορεία είναι και ο Γιώργος Καρακατσάνης, παλιός αθλητής ποδηλασίας, ο οποίος σήμερα δουλεύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Λουξεμβούργο. Όνειρό του να διαδώσει την ποδηλατική κουλτούρα στη Θεσσαλονίκη. «Συμμετέχω στην εκδήλωση αυτή γιατί θα ήθελα ο κόσμος να μάθει σε έναν άλλο τρόπο ζωής, με εναλλακτικές μορφές κίνησης και άθλησης. Και όσο περισσότεροι ζητούν αυτό τον τρόπο ζωής, τόσο περισσότερες υποδομές θα δημιουργούνται», μας εξηγεί.
Οι «βενιαμίν» της ποδηλατοπορείας είναι οι μόλις 15 ετών Ανδρέας Λουτζίδης και Αλέξανδρος Βροχίδης, αθλητές του ΒΑΟ και οι δύο. Όπως εξηγούν, συμμετέχουν προκειμένου να προβάλουν όσο μπορούν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Και ονειρεύονται μια καλύτερη Θεσσαλονίκη, «με ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθαρή, οργανωμένη, χωρίς σκουπίδια και χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα», όπως λένε. Η ποδηλατική διαδρομή διοργανώνεται με αφορμή τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, που η Θεσσαλονίκη διεκδικεί για το 2014 μαζί με το Ηράκλειο Κρήτης και το Ιβάνοβο της Ρωσίας. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο, στην Μπράγκα της Πορτογαλίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!