Searching...

5.000.000 ευρώ πεταμένα

Ολοκληρώθηκε και εξοπλίστηκε, αλλά παραμένει κλειστό το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Καλλικράτειας.Πεταμένα σε ένα οικόπεδο 2.500 τετραγωνικών μέτρων βρίσκονται τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα χρήματα κόστισε η κατασκευή του περίφημου κέντρου υγείας αστικού τύπου της Καλλικράτειας, το οποίο, αν και έχει ολοκληρωθεί και εξοπλιστεί πλήρως από τις αρχές Μαρτίου, μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό.
Αιτία είναι η αδυναμία της πολιτείας να το στελεχώσει, καθώς ο οργανισμός του προβλέπει 100 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 30 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 70 άτομα λοιπό προσωπικό (νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό).
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένουν αφύλακτες οι εγκαταστάσεις, με συνέπεια ο οποιοσδήποτε να μπορεί να ανοίξει την πόρτα, να μπει μέσα και να περιπλανηθεί στους χώρους, ενώ τυλιγμένα σε χαρτιά είναι τα σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει και τα οποία προς το παρόν είναι σε αχρηστία.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο Πολυγύρου, στο οποίο θα ανήκει διοικητικά το κέντρο υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας, δεν δέχεται να το παραλάβει από τον εργολάβο, διότι είναι υπερβολικά μεγάλο το κόστος για τη φύλαξη και την καθαριότητά του μέχρι τελικώς να λειτουργήσει. Επίσης, με τις υπάρχουσες δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με το ζόρι βγαίνουν οι εφημερίες στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι αν τυχόν μετακινηθούν γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία της Χαλκιδικής για να λειτουργήσει το κέντρο της Καλλικράτειας, θα αποδυναμωθούν τα υπόλοιπα ιατρεία.
“Δυστυχώς έφτιαξαν το κτίριο, αλλά γιατροί δεν έρχονται. Θα βοηθήσει πολύ την περιοχή μας, καθώς τον χειμώνα υπολογίζεται ότι είμαστε 4.000 κάτοικοι, αριθμός που το καλοκαίρι φτάνει και τις 100.000”, λεει στη ο κ. Αλέκος Ιωαννίδης, ο οποίος κατοικεί στην Καλλικράτεια επί 32 χρόνια.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η κ. Αικατερίνη Τσοπανάκη, η οποία δηλώνει ότι “περιμένουμε με ανυπομονησία να λειτουργήσει επιτέλους το κέντρο υγείας αστικού τύπου. Θα εξυπηρετήσει πολύ την ευρύτερη περιοχή. Διαφορετικά, κάποιος που θα χρειαστεί υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει είτε να κάνει 31 χιλιόμετρα και να πάει στο κέντρο υγείας Μουδανιών ή να πάει στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Κι αν δεν έχει μέσο, τότε θα πρέπει να πληρώσει και 60 ευρώ από την τσέπη του για το ταξί”.

Φιέστες σε κλειστό κτίριο
Σύμφωνα με τους γιατρούς, στις αρχές του περασμένου Μαΐου το κέντρο υγείας αστικού τύπου της Καλλικράτειας επρόκειτο να εγκαινιαστεί από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ωστόσο οι γιατροί το απέτρεψαν, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν φιέστες και κόψιμο κορδέλας σε ένα κλειστό κτίριο.
“Το συγκεκριμένο κέντρο υγείας άρχισε να κατασκευάζεται από το 2006. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου αποπερατώθηκε, εξοφλήθηκε και απέκτησε και καλό ιατρικό εξοπλισμό. Έκτοτε όμως είναι κλειστό γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Όσο για τη φύλαξη, υπάρχει ένας σεκιουριτάς που τοποθετήθηκε από τον εργολάβο του έργου, αλλά ήδη έγιναν τρεις απόπειρες κλοπής”, εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
Ενδεικτική για το θέμα είναι και η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής, η οποία επισημαίνει: “Ακόμη και στην περίπτωση που νιώθει ο κ. Λοβέρδος την ακραία ανάγκη για κορδέλες και εγκαίνια, πρέπει να γνωρίζει ότι το νοσοκομείο Χαλκιδικής αρνήθηκε να παραλάβει το οίκημα και τον εξοπλισμό του κέντρο υγείας, διότι δεν διαθέτει ούτε φύλαξη, ούτε καθαριότητα, ούτε και τεχνική υποστήριξη”. Παράλληλα, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κέντρο υγείας υπήρξε επί πολλά χρόνια αίτημα της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής.


“Υπερβολικά μεγάλο κτίσμα”

Υπάρχουν ωστόσο και οι αντίθετες φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα λειτουργικά έξοδα του κέντρου υγείας αστικού τύπου της Καλλικράτειας είναι τόσο μεγάλα, που ακόμη κι αν κάποια στιγμή λειτουργήσει, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε... λουκέτο. Ήδη εκτιμάται ότι το κέντρο θα κοστίζει στην πολιτεία 50.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα για το προσωπικό, ενώ για τη θέρμανση των κτιριακών εγκαταστάσεων θα απαιτείται ένας τόνος πετρελαίου την ημέρα. Ποιος λοιπόν θα δώσει τα χρήματα αυτά, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν για το περιφερειακό ιατρείο της Καλλικράτειας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κλειστό κέντρο υγείας, η πολιτεία δεν δίνει χρήματα για τους 1,8 τόνους πετρελαίου που χρειάζεται το ιατρείο για δυόμισι μήνες; Επίσης, το κέντρο έχει τρεις υπερήχους που βρίσκονται σε αχρηστία, τη στιγμή που μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο, έχουν μόλις από έναν, ενώ διαθέτει μόνο δύο κρεβάτια βραχείας νοσηλείας, όταν το χειρότερο ιατρείο διαθέτει τρία.
Επιπλέον, έντονοι είναι οι φόβοι που εκφράζονται για τη μη ανταποδοτικότητα του κέντρου υγείας, εκτός κι αν “συμμαζευτούν” εκεί όλοι οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Αριστείδης Μπουσουλέγκας, δηλώνει ότι σαφώς είναι κρίμα να παραμένουν αχρησιμοποίητα κτίριο και εξοπλισμός και προσθέτει ότι αναμένεται να γίνει πρώτα η παράδοση-παραλαβή και στη συνέχεια θα εξεταστεί το θέμα του προσωπικού. Σε πρώτη φάση μάλιστα υπάρχει η σκέψη της μετακίνησης πέντε γενικών γιατρών από τα περιφερειακά ιατρεία της Χαλκιδικής.
“Προσωπικά θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν κάτι τόσο μεγάλο στην περιοχή, όπου ο πληθυσμός αυξομειώνεται ανάλογα με τις ώρες και τις ημέρες. Επίσης, δεν χρειάζονται τόσοι εργαζόμενοι όσοι προβλέπονται από τον οργανισμό. Θα μπορούσε να έχει γίνει ένα πολυδύναμο ιατρείο στο σημείο αυτό”, τονίζει ο κ. Μπουσουλέγκας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!