Searching...

Κάμερες στο Σέιχ Σου

Στην τσιμπίδα του “Μεγάλου αδελφού” που διαθέτει 16 περιστρεφόμενες κάμερες, οι οποίες θα επιτηρούν όλη την έκταση του δάσους του Σέιχ Σου, θα πιάνονται στο εξής όσοι επιχειρούν να ανάψουν φωτιά ή να πετάξουν σκουπίδια και μπάζα. Το σύστημα θα έχει επίσης τη δυνατότητα να ανιχνεύει οποιαδήποτε εστία φωτιάς τυχόν προκληθεί και γενικά θα παρακολουθεί οτιδήποτε κινείται μέσα στο δάσος.
Το νέο σύστημα επιτήρησης του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαΐου ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που έχει αρχίσει από την Πρωτομαγιά. Οι εικόνες οποιασδήποτε κίνησης παρατηρείται στο περιαστικό δάσος της πόλης θα μεταδίδεται μέσω της χρήσης γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών στον σταθμό δασοπροστασίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας που βρίσκεται εγκαταστημένος στον Άγιο Παύλο. Έτσι, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή προσπάθειας επιτήδειων να αποθέσουν μπάζα και σκουπίδια σε περιοχή του δάσους θα κινητοποιούνται άμεσα οι υπηρεσίες επέμβασης της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 
Τα στοιχεία για τις δυνατότητες του νέου συστήματος με τις 16 κάμερες ανακοίνωσε στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, αντιπύραρχος Δημήτριος Ζάχος. 
Πρόκειται για ένα έργο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης και προστασίας του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης και εκτελέστηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να χρησιμοποιηθεί από την πυροσβεστική υπηρεσία. Σύμφωνα με τον κ. Ζάχο, αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται το δυναμικό της πυροσβεστικής και μέχρι το τέλος του μήνα το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία, προκειμένου να ενισχύσει σημαντικά το έργο της δασοπροστασίας. 

Στόχος του συστήματος καμερών, εκτός από το να ανιχνεύει κάθε περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς, θα είναι να εντοπίζει και τους επιτήδειους που συνηθίζουν να αποθέτουν σκουπίδια και μπάζα σε διάφορα σημεία στο Σέιχ Σου, μετατρέποντας το δάσος σε απέραντο σκουπιδότοπο. 
Ο δασάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Αϊναλής τόνισε στη διάρκεια της σύσκεψης ότι “δυστυχώς αυτή τη στιγμή το περιαστικό δάσος είναι ένας ευρύς σκουπιδότοπος του πολεοδομικού συγκροτήματος”. Η κατάσταση, όπως είπε, είναι ανεξέλεγκτη, ενώ πρόσθεσε με χιουμοριστική διάθεση πως ίσως θα έπρεπε να τοποθετηθούν ενδεικτικές πινακίδες στο δάσος, καλώντας όσους πετάνε μπάζα να τα αφήνουν στην άκρη του δρόμου και όχι να τα πετάνε στις ρεματιές. “Το κόστος για να τα μαζέψουμε από δύσβατα και απομακρυσμένα σημεία είναι τεράστιο”, ανέφερε ο δασάρχης. Στο πρόβλημα της συσσώρευσης των σκουπιδιών αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Θεσσαλονίκης Θέμης Καρτσιώτης, λέγοντας ότι το πρόβλημα ξεκινά κυρίως από ορισμένους κακούς επαγγελματίες, για τους οποίους πρότεινε την εγκατάσταση συσκευών τηλεματικής σε όλα τα επαγγελματικά αυτοκίνητα, ώστε να καταγράφονται οι διαδρομές τους. 
Την προσοχή των δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης στο θέμα της προστασίας τους δάσους του Σέιχ Σου, προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη απόθεση σκουπιδιών, ζήτησε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Κοκολάκης. “Το 2010 εκδηλώθηκαν 28 πυρκαγιές σε χωματερές στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ωστόσο επίσημα δεν υπάρχουν πλέον χωματερές στον νομό”, τόνισε ο κ. Κοκολάκης, λέγοντας ουσιαστικά ότι, εφόσον δεν υπάρχουν χωματερές, υπάρχουν χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). “Οι δήμοι θα πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση που επικρατεί σε κλειστές χωματερές ή χώρους υπό αποκατάσταση, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία εκδηλώνονται πυρκαγιές” υπογράμμισε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι το 2010 τα περιστατικά φωτιάς παρουσίασαν μείωση κατά 21,4% σε σχέση με το 2009. 
 
 
Οι δήμαρχοι σνόμπαραν τη σύσκεψη
 
Απουσίαζαν για μια ακόμα φορά οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης από τη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ). Από τους 14 που κλήθηκαν παρών ήταν μόνο ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος. Αντίθετα οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας, Χορτιάτη, Θεσσαλονίκης κ.ά. έστειλαν εκπροσώπους τους. 
Η εικόνα δυσαρέστησε και ενόχλησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα, οι οποίοι διαπίστωσαν την απουσία των 14 δημάρχων σε θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές τους. “Για τη φετινή περίοδο υποχρέωση και καθήκον μας είναι να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε, αν όχι να εκμηδενίσουμε, να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τις πυρκαγιές και να προστατέψουμε τα δάση και τους πολίτες”, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας. Επισήμανε μάλιστα τρεις σημαντικές παραμέτρους, “για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως σωστή προετοιμασία, έγκαιρος εντοπισμός, άμεση δράση”. 
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδης εστίασε στην απουσία των δημάρχων, όπως έκανε άλλωστε και ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, λέγοντας: “Δυστυχώς, διαπιστώνω την απουσία των εκπροσώπων των δήμων από τη σημερινή σύσκεψη. Νομίζω ότι έπρεπε να ήταν εδώ σήμερα όλοι οι εκπρόσωποι των καλλικρατικών δήμων. Γιατί η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος εξαρτάται πρωτίστως από τις τοπικές αρχές. Η πυροσβεστική και η αστυνομία δεν μπορούν να δώσουν ως διά μαγείας λύσεις, αν δεν συνδράμουν οι τοπικοί δήμοι”, σχολίασε ο κ. Ψωμιάδης. 
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως πέντε είναι οι κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: “Συντονισμός, πρόληψη, συνεργασία, άμεση επέμβαση και καλή επικοινωνία. Πρέπει όλες οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της πολιτικής προστασίας να ανταλλάξουν τηλέφωνα”, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι τα τηλέφωνα των υπευθύνων πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτά και να υπάρχει ένα ειδικό τηλέφωνο για ώρες έκτακτης ανάγκης, διότι, όπως είπε, οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!