Searching...

Τέμπη:Κλειστά για δύο μέρες




Κλειστά θα παραμείνουν τα Τέμπη για δύο μέρες, Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Απριλίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν προληπτικές εργασίες απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων, μετά από εισήγηση των αλπινιστών που διενήργησαν αυτοψία στην κοιλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» θα γίνει διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας των διερχομένων οχημάτων, ενώ τις δύο αυτές μέρες δεν θα εισπραχθούν διόδια στους Σταθμούς Μακρυχωρίου και Πυργετού.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
(1).Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, θα εκτρέπονται:
(α). Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας [Χ/Θ 246+300 Π.Α.Θ.Ε.], προς την περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.
(β). Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.], όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα –Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης - Εγνατίας Οδού και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος κλειδί Ημαθίας.
(2). Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται από τον κόμβο του Πλατυκάμπου [Χ/Θ 349+396 Π.Α.Θ.Ε.] προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας –Αγιάς – Αγιοκάμπου –Βελίκας –Κόκκινου Νερού – Στόμιου- Ομόλιου, θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη από δ/νση Στομίου [Χ/Θ 390+700 Π.Α.Θ.Ε.].
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
(1). Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας [Χ/Θ 474-500 Π.Α.Θ.Ε.] προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:
(α). Είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου – Αμπελώνα-Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.
(β). Είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία δια της περιφερειακής οδού Λάρισας – Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.
(2). Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης [Α.Κ. Κορινού Πιερίας Χ/Θ 445+000] προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου- Αμπελώνα –Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.
(3). Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη –Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται στον Α/Κ Κορινού και θα ακολουθούν εν συνεχεία την παραπάνω διαδρομή. Όσα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης μας, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Α/Κ Κορινού, θα εκτρέπονται κατάλληλα.
Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής, απ΄ την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του Ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και κατοίκων του Δήμου Τεμπών:
(α). Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων ΜΟΝΟ της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
(β). Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο, αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ,, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).
Για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων με την κυκλοφορία υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια -το διήμερο αυτό- στα διερχόμενα ΙΧ. Δεν αποκλείεται οι εργασίες ξεσκαρώματος να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και η κοιλάδα Τεμπών να δοθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στην κυκλοφορία.
Παρ’ όλα αυτά, η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι δεν είναι ασφαλής η κυκλοφορία οχημάτων στον Παραλιακό Άξονα της Λάρισας αν δεν εκτελεστούν επειγόντως εργασίες ασφαλτόστρωσης (υπάρχουν καθιζήσεις) και διαγράμμιση, ενώ και για τις λοιπές εναλλακτικές διαδρομές (που αφορούν και την κίνηση βαρέων οχημάτων) τονίζει ότι δεν έχουν εκτελεσθεί εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος από τις βλάβες που προκλήθηκαν κατά την προηγούμενη χρήση τους και σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονούν κινδύνους.
Το σχετικό έγγραφο απεστάλη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και κοινοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Αγιάς, την Εγνατία Α.Ε. και την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.
Σημειώνεται ότι η «εκκρεμότητα» αποκατάστασης του επαρχιακού δικτύου του νομού, που χρησιμοποιήθηκε εναλλακτικά κατά την περίοδο που τα Τέμπη ήταν κλειστά, παρέμεινε ως τέτοια, και μετά το άνοιγμα της κοιλάδας. Παρότι και η πρώην νομαρχία Λάρισας και η αιρετή Περιφέρεια έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει την τήρηση των συμπεφωνημένων για αποκατάσταση του δικτύου, καθώς υπήρξε «διάσταση», μεταξύ υπουργείου Υποδομών και της παραχωρησιούχου εταιρείας σχετικά με το «ποιος» βαρύνεται για την αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα να μην αποκατασταθούν ποτέ.
Σχετικά με την ακαταλληλότητα των εναλλακτικών διαδρομών ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, είχε αποστείλει σχετική επιστολή στην ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. στις 31 Μαρτίου με αφορμή τους ελέγχους των πρανών που προκάλεσαν ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορία στην κοιλάδα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μετά τον αποκλεισμό της διέλευσης των Τεμπών από την 17η Δεκεμβρίου 2009 έως την 7η Μαΐου 2010, η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Βόρεια Ελλάδα γινόταν μέσω εναλλακτικών οδικών δικτύων. Εξαιτίας αυτού του πρόσθετου κυκλοφοριακού φόρτου προέκυψαν σημαντικές βλάβες, οι οποίες όμως ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν. Και, έτσι, σήμερα η κυκλοφορία διεξάγεται με πολλούς κινδύνους και προβλήματα και χωρίς το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας, πολύ περισσότερο δε τώρα που εν όψει της έλευσης της θερινής περιόδου, ο φόρτος των οχημάτων θα αυξηθεί. Αν, μετά τους ελέγχους των πρανών, προκύψει ανάγκη περαιτέρω επεμβάσεων με διακοπή της κυκλοφορίας μέσω της κοιλάδας των Τεμπών και εκτροπή της στα εναλλακτικά οδικά δίκτυα της ευρύτερης περιοχής, καθίσταται σαφές εκ των προτέρων ότι αυτά με κανέναν τρόπο δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ασφάλειας και συνεπώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασής τους. Παρακαλούμε για την άμεση αποκατάσταση τους».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!