Searching...

Τι Κερατέα....τι Λαγκαδάς!

Επί ποδός πολέμου ενάντια στην κατασκευή και τη λειτουργία του εργοστασίου καύσης -τη Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων που χωροθετείται δίπλα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης- βρίσκονται κάτοικοι και φορείς της περιοχής του Λαγκαδά. Διαμηνύουν ότι “ο Λαγκαδάς θα γίνει Κερατέα αν δεν ακούσουν τον κόσμο και προχωρήσει το έργο”, δηλώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, οπότε αναμένεται η δημοπράτηση του επίμαχου εργοστασίου.
Ήδη στο πλευρό των κατοίκων έχουν ταχθεί τα δημοτικά συμβούλια του Λαγκαδά και του Ωραιοκάστρου, τα οποία αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν θα δεχτούν τη λειτουργία του εργοστασίου στον χώρο όπου λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, η μητρόπολη Λαγκαδά και οικολογικές Οργανώσεις, ενώ ατού για τον αγώνα τους αποτελεί η αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης. Επί της ουσίας, οι αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στο έργο δεν σταμάτησαν ποτέ, ωστόσο, στη φάση αυτή, η αναμενόμενη δημοπράτηση του εργοστασίου και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις που αφορούν την αδειοδότησή του τους ώθησαν να ξεσηκωθούν ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση των φορέων. 
Λάδι στη φωτιά έριξε η γνωμοδότηση που ζήτησε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, ως φορέας υλοποίησης του έργου, από τον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης και ο οποίος τελικώς απάντησε αρνητικά. “Είμαστε επί ποδός και δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο τη λειτουργία τού έργου. Ο Λαγκαδάς θα γίνει Κερατέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”, τόνισε ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου “Φίλοι της Γης” Κώστας Κυνηγός. Ανέφερε επίσης ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση, ότι υφίσταται ήδη τις συνέπειες από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και ότι το εργοστάσιο που προγραμματίζεται θα αποτελέσει ταφόπλακα για την περιοχή του Λαγκαδά. 
Αυτή τη στιγμή η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης μεταξύ των φορέων της περιοχής και των αρμόδιων υπουργείων. Τον κύριο λόγο θα τον έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα αποφασίσει ποια θα είναι η τεχνολογία που θα υιοθετηθεί.
Κάτοικοι και φορείς του Λαγκαδά, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η οποία ούτως ή άλλως διαφωνεί ριζικά. “Μας είναι αδιάφορο τι θα θελήσει να κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Εμείς είμαστε αντίθετοι, και η στάση μας δεν πρόκειται να αλλάξει”, σημειώνει ο κ. Κυνηγός και συμπληρώνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με το έργο φορείς είχαν ενημερώσει τους κατοίκους ότι όλα θα γίνουν από μηδενική βάση, δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει νομαρχία αλλά περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
“Μας κοροϊδεύουν, γιατί, αντί να γίνει διάλογος και ανοιχτή διαβούλευση με τους κατοίκους, το έργο φαίνεται ότι προχωρά και ζητά συνεχώς αδειοδοτήσεις”, αναφέρει ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ επιμένει να υλοποιήσει το έργο του εργοστασίου, τη στιγμή που κανένα άλλο έργο του περιφερειακού σχεδιασμού δεν έχει προχωρήσει, ούτε καν ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία. 
Στο πλευρό των κατοίκων τάσσεται και η μητρόπολη Λαγκαδά, η οποία διά του εκπροσώπου της, μητροπολίτη κ. Τασσιά, παρευρέθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του συλλόγου “Φίλοι της Γης” καλώντας τους πολίτες να είναι ενωμένοι και να εναντιωθούν στο έργο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του μητροπολίτη στην εκδήλωση, όπου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “ο Θεός και η ορθοδοξία ήταν οι πρώτοι διδάξαντες στην υπεράσπιση της φύσης”. 
Αντίθετοι συνολικά στη λειτουργία τέτοιου τύπου εργοστασίων δηλώνουν τα μέλη της Αυτοδιοικητικής Κίνησης Οικολογία Αλληλεγγύη. “Είμαστε αντίθετοι στην καύση ανεξάρτητα από τη χωροθέτηση των μονάδων και στηρίζουμε άλλες μεθόδους διαχείρισης σκουπιδιών”, υπογράμμισε το μέλος της Κίνησης Δήμητρα Γωγάκου, σημειώνοντας ότι σήμερα η Ελλάδα στην ουσία κάνει ταφή των σκουπιδιών, καταστρατηγώντας την ιεράρχηση της ΕΕ για μείωση, επανάχρηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζουρνά, το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός δύο μηνών, αλλά δεν αποκλείεται, όπως είπε, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας, να σημειωθεί και άλλη καθυστέρηση. Ήδη, όπως ανέφερε, τόσο το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη Μαυροράχη όσο και ο ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου στη ΒΑ πλευρά της Θεσσαλονίκης έχουν καθυστερήσει εξαιτίας της γραφειοκρατίας πέντε χρόνια και τρεις μήνες. Πάντως, ο κ. Ζουρνάς, κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελλόμενες κινητοποιήσεις των κατοίκων, τόνισε πως “αυτοί που διαμαρτύρονται πρέπει να ξεκαθαρίσουν με τον εαυτό τους αν θέλουν να θάβονται τα σκουπίδια ή να αξιοποιούνται με σύγχρονες υποδομές και με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και τις οδηγίες της ΕΕ”. 
Όσον αφορά την τεχνολογία που θα υιοθετηθεί, ο κ. Ζουρνάς ανέφερε ο ίδιος είναι αντίθετος με την καύση των σκουπιδιών, αλλά όλες τεχνολογίες, όπως είπε, είναι ανοιχτές. “Οποιαδήποτε τεχνολογία προκριθεί θα πληροί τη ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ θα υπάρχει on line δημοσιοποίηση στοιχείων μεταξύ της μονάδας επεξεργασίας των σκουπιδιών, του φορέα διαχείρισης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ούτως ώστε ακόμα και αν ένας ρύπος υπερβεί το όριο επιφυλακής, θα σταματά η λειτουργία του εργοστασίου”, εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!