Searching...

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ διχάζει

Από την αρχή -κυριολεκτικά από μηδενική βάση- ξεκινάει η συζήτηση για τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και την κατασκευή σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Ενα σχέδιο που συζητείται -υποτίθεται- στα σοβαρά εδώ και περίπου μία δεκαετία τείνει να πάρει τα χαρακτηριστικά που είχε το θρυλικό «γεφύρι της Αρτας», μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε πρωτομάστορας ούτε η γυναίκα του πρωτομάστορα για να θυσιαστεί και το έργο να τελειώσει.
Από την περίοδο που η Θεσσαλονίκη διεκδικούσε την Παγκόσμια Εκθεση Εxpo του 2008 μέχρι σήμερα, ο διάλογος που γίνεται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται θυμίζουν «πύργο της Βαβέλ», κάτι που για τους ψυχραιμότερους σημαίνει ότι οι ρεαλιστικές πιθανότητες κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων είναι πολύ μικρές, αν όχι ανύπαρκτες. Πολύ περισσότερο που στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι δημόσιοι πόροι, ενώ για να εμπλακούν ιδιώτες χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις.
Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ ξεκίνησε από την τοποθέτηση του Γιάννη Μπουτάρη ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την κατασκευή των νέων εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή των Λαχανόκηπων, το δυτικότερο σημείο του κεντρικού δήμου. Αυτήν την πρόταση, που βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση από την επιλογή της Σίνδου στην οποία είχε καταλήξει το καλοκαίρι του 2009 το συμβούλιο των φορέων της πόλης, που είχε συγκαλέσει ο τότε υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, δε δείχνει να απορρίπτει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι πολλοί υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκονται σε υπουργικούς θώκους είχαν συμφωνήσει -ορισμένοι είχαν πιέσει- να επιλεγεί η Σίνδος.
Την περασμένη Τετάρτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσιάζοντας το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, δήλωσε έτοιμη να συζητήσει κάθε ώριμη πρόταση για τη μετεγκατάσταση που θα καταθέσει θεσμικός φορέας και θα έχει ευρεία αποδοχή. Τη δήλωση επανέλαβε -προφανώς υιοθετώντας την- ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου, κάτι που έχει τη σημασία του, αφού η ΔΕΘ είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει το σχέδιο. Αλλωστε, για το θέμα η ΔΕΘ διεξάγει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα της υποδείξει λειτουργικές και χρηματοοικονομικές λύσεις για την υλοποίηση του έργου. Εκείνο που αξίζει, όμως, να επισημανθεί είναι ότι μέχρι σήμερα η εντύπωση είναι ότι η ΔΕΘ είχε ξεκαθαρίσει το θέμα του χώρου, επιλέγοντας τη Σίνδο. Στην παρέμβαση Κωνσταντίνου απάντησε οργισμένα το εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΔΕΘ Κώστας Μαυράκης, ο οποίος θεωρεί την επανέναρξη της διαδικασίας επιλογής χώρου από την αρχή πλήρως αντιπαραγωγική.
Στο θέμα παρενέβη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος γνωρίζει την υπόθεση, διότι τα τελευταία χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, ενώ υπήρξε και επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης της Εxpo. «Οποιος μιλάει για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο κοροϊδεύει», σημείωσε, εξηγώντας ότι η κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου στο οικόπεδο του Α΄ ΤΕΙ απαιτεί τεράστιες παράλληλες επενδύσεις, που σε αυτήν την οικονομική συγκυρία ούτε το κράτος ούτε οι ιδιώτες μπορούν να κάνουν. «Η Εxpo ήταν ένα ειδικό ολοκληρωμένο πρότζεκτ με πολλές διαστάσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, ο οποίος ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι στην προ διετίας διαδικασία του τότε ΥΜΑ-Θ η απόφαση για τη Σίνδο είχε ληφθεί με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, χωρίς να εξεταστεί το ζήτημα από τεχνοκρατική άποψη. Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, στην παρούσα φάση η μοναδική λύση που θα μπορούσε να προσελκύσει άμεσα ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να κατασκευαστεί η νέα ΔΕΘ στο «άμεσο ορατό μέλλον», είναι εκείνη της ανάπλασης του υφιστάμενου οικοπέδου της Εκθεσης στο κέντρο της πόλης, όπου μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ανοιχτό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα αποτελέσει «γέφυρα» και όχι εμπόδιο μεταξύ του ανατολικού τομέα της πόλης και του κέντρου. «Μια νέα ΔΕΘ ανοιχτή στους κατοίκους της πόλης και με χώρους πρασίνου που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης», σημείωσε ο κ. Μπακατσέλος, εξηγώντας ότι δε θα υπάρχουν κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω της ολοκλήρωσης της κατασκευής του μετρό και του υπόγειου πάρκινγκ που θα προβλέπεται στο χώρο της ΔΕΘ. «Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων αποτελεί έγκλημα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, εάν συνεχιστεί η ολιγωρία, «σε ένα δυο χρόνια δε θα υπάρχει λόγος ύπαρξης του εκθεσιακού κέντρου, καθώς θα έχουν σβήσει όλες οι εκθέσεις».
Οπως είναι φυσικό, ο δήμαρχος Δέλτα, Ν. Γιουτίκας, ο οποίος βλέπει το σχέδιο για «ΔΕΘ στη Σίνδο» να κινδυνεύει, αντέδρασε έντονα και απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενώ ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Π. Ψωμιάδης, εκτίμησε πως η μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου δε θα πραγματοποιηθεί τελικά, διότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!