Searching...

Σε αργία ο Π. Ψωμιάδης ?

Παρά τους πολιτικούς διαξιφισμούς και τις νομικές ερμηνείες για το μέλλον του Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου, ο δρόμος για να τεθεί σε αργία από τα καθήκοντά του είναι ανοικτός, λένε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας.
Εκτός από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», υπάρχει - επισημαίνουν - και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006) του Προκόπη Παυλόπουλου που προβλέπει με εξαιρετική ακρίβεια την πειθαρχική διαδικασία για αιρετούς που κρίθηκαν ένοχοι στα δικαστήρια. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο νόμος του υπουργού της ΝΔ σε συνδυασμό με τα άρθρα 236 και 238 του «Καλλικράτη» θα αποτελέσουν το βασικά νομικά εργαλεία για να τεθεί σε αργία ο κ. Ψωμιάδης. Αλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, σε τοποθέτησή του χτες στο πλαίσιο των εργασιών του αντίστοιχου ΚΤΕ για τη στάση που τηρεί στην υπόθεση ο Αντώνης Σαμαράς, προϊδέασε ότι αυτή θα είναι η κατεύθυνση λέγοντας, κατά πληροφορίες, ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Ψωμιάδη περιλαμβάνεται στο δημοτικό κώδικα που ψηφίστηκε επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου και ότι ο συγκεκριμένος κώδικας ενσωματώθηκε στο νόμο του «Καλλικράτη». Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μακρύς ο δρόμος από τη θέση του περιφερειάρχη σε αργία έως την εφαρμογή της απόφασης.
Την απόφαση για αργία του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευ. Σώκου, ο κ. Ψωμιάδης μπορεί (με βάση το άρθρο 143 του Κώδικα) να την προσβάλει εντός 15 ημερών με προσφυγή στον υπουργό Εσωτερικών. Στο ίδιο άρθρο διευκρινίζεται ότι εν αναμονή της απόφασης του υπουργού (για την οποία δεν τίθενται χρονικά περιθώρια), η ποινή της αργίας αναστέλλεται. Ακόμη όμως κι αν ο υπουργός, εν προκειμένω ο Γ. Ραγκούσης, απορρίψει την προσφυγή Ψωμιάδη, ο «ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα σε 30 ημέρες, αφότου η απόφαση του υπουργού τού κοινοποιήθηκε, να προσφύγει κατά της αποφάσεως αυτής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κρίνει την υπόθεση και κατ' ουσίαν». Εννοείται ότι στο μεσοδιάστημα των 30 ημερών της προθεσμίας ο κ. Ψωμιάδης εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του περιφερειάρχη. Από τη στιγμή δε που προσφύγει στο ΣτΕ, ο νόμος Παυλόπουλου του δίνει το δικαίωμα να κάνει αίτηση και στην Επιτροπή Αναστολών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ώστε να «κρίνει για τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής σταθμίζοντας και τη συνδρομή του δημόσιου συμφέροντος». Εννοείται και πάλι αν και αναφέρεται ρητά, στο νόμο ότι μέχρι να αποφασίσει η επιτροπή αναστολών «η ποινή που έχει επιβληθεί δεν εκτελείται».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθαρογραμμένη απόφαση του Εφετείου θα φτάσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση έως το τέλος του μήνα. Ο δε κ. Σώκος θα βασιστεί για να αιτιολογήσει την απόφασηήτου, κατά άλλες πηγές, και στο άρθρο 236 του «Καλλικράτη» όπου στη δεύτερη παράγραφο σημειώνεται πως «...οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση», από τη στιγμή που υπάρχει πρωτόδικη (!) καταδικαστική απόφαση για παράβαση καθήκοντος.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!