Searching...

Σε απολογία 25 άτομα για την υπεξαίρεση

Σε απολογία καλούνται το επόμενο διάστημα τουλάχιστον 25 άτομα, υπάλληλοι και πρώην διοικητικά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης, για την «υπόθεση Σαξώνη», που αφορά την υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του. Ο τρίτος ειδικός ανακριτής, Κώστας Αλεξίου, που έχει αναλάβει την υπόθεση, άρχισε να αποστέλλει κλήσεις προς τους εμπλεκομένους, για να απολογηθούν.
Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης από το Φεβρουάριο του 2008 (όταν και αποκαλύφθηκε), η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου ανέρχεται σε συνολικά 51.416.745,48 ευρώ και αφορά την περίοδο από το 1997 έως και το 2008. Το έλλειμμα-«μαμούθ» των εκατομμυρίων ευρώ δημιουργήθηκε από την επί σειρά ετών μη καταβολή εισφορών στα ταμεία των εργαζομένων, αλλά και τη μη απόδοση φόρων στις ΔΟΥ.
Οι ευθύνες
Στην πορισματική αναφορά της κ. Τσεμπερά εντοπίζονται ποινικές ευθύνες σε τουλάχιστον 25 άτομα, υπαλλήλους και διοικητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και στους Απόστολο Τσουρέκα, Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο, οι οποίοι διετέλεσαν αντιδήμαρχοι Οικονομικών, την επίμαχη περίοδο, καθώς και στον τέως γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια. Ευθύνες καταλογίζονται ακόμη και στον ίδιο τον τέως δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στον οποίο αποδίδονται πλημμελής έλεγχος και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό, όπως η μη εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.
Μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχει απολογηθεί και ήδη βρίσκεται στη φυλακή (από το Μάιο του 2010) ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει παραδεχτεί μέρος των πράξεων που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας, όμως, ότι «όλα ήταν σε γνώση των ανωτέρων του». Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι ιδιοποιήθηκε μόνο 1.000.000 ευρώ από το συνολικό ποσό που υπεξαιρέθηκε και έχει κατονομάσει ως παραλήπτη μεγάλων χρηματικών ποσών στενό συνεργάτη του τέως δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Οι διώξεις που ήδη έχουν ασκηθεί και στρέφονται σε βάρος των στελεχών του δήμου είναι «για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ, από την οποία η προκληθείσα ζημιά και το όφελος που πέτυχε ξεπερνά το ποσό των 146.735 ευρώ, ενώ το αντικείμενο της υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απλή συνέργεια σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ», καθώς και για παράβαση καθήκοντος που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.
Νέα ΕΔΕ
Παράλληλα, αυτές τις μέρες πιάνουν δουλειά και οι δύο υπάλληλοι στις οποίες έχει ανατεθεί η διενέργεια νέας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για την υπόθεση από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο δήμο να προχωρήσει σε νέα ΕΔΕ για μία υπόθεση, εφόσον προκύψουν νέα σοβαρά στοιχεία τα οποία δεν ήταν σε γνώση των ανθρώπων που διενήργησαν την ΕΔΕ σε πρώτη φάση. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση θεωρεί ως νέο στοιχείο το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, κ. Τσεμπερά, το οποίο παραδόθηκε το Νοέμβριο του 2010, ενώ η ΕΔΕ (και η συμπληρωματική) που είχε διενεργηθεί κατόπιν εντολής του τότε δημάρχου είχε ολοκληρωθεί λίγους μήνες πριν, το Μάιο του 2010. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στη Νομική Υπηρεσία, ώστε ο δήμος να ασκήσει πολιτική αγωγή όχι μόνο στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά και στο αστικό, για την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί

1 σχόλια:

  1. Την υπεξαίρεση ανεκάλυψε, απεκάλυψε και έστειλε στον Εισαγγελέα την 22α/2/2008 η «Διοίκηση Παπαγεωργόπουλου»
    http://papageorgopoulos.wordpress.com
    ***σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα:

    «Από την τελική «Πορισματική Έκθεση» της Οικονομικής Επιθεωρήτριας κ.Τσεμπερά είναι γνωστό ότι οι υπεξαιρέσεις χρημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης με παραλήπτες την Εφορία και 58 Ασφαλιστικά Ταμεία γινόταν από το 1993 με την μέθοδο της πλαστογράφησης.

    Είναι γνωστό επίσης ότι την υπεξαίρεση αυτή ανεκάλυψε, απεκάλυψε και έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα την 22α Φεβρουαρίου 2008 η «Διοίκηση Παπαγεωργόπουλου».

    Ενώ λοιπόν θα περιμέναμε συγχαρητήρια προς την Διοίκηση εκείνη η οποία ανεκάλυψε αυτό που δεν είχε ανακαλύψει κανείς από το 1993 και βεβαίως ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο στον έλεγχο που διεξήγαγε στον Δ.Θ., ούτε οι Ορκωτοί Λογιστές που υπέγραφαν τους ισολογισμούς του Δ.Θ. από το 1993 έως το 2007, ούτε η Θ’ ΔΟΥ που έδιδε κάθε μήνα φορολογική ενημερότητα στον Δ.Θ. από το 1993 έως το 2007, ούτε 58 Ασφαλιστικά Ταμεία που έδιδαν ασφαλιστική ενημερότητα στον Δ.Θ. από το 1993 έως το 2007 κλπ κλπ, τελικά καλούνται σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, και στελέχη της «Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου» – και μόνον – για κατάθεση ενώπιον του Ανακριτή!….

    Συγχρόνως με ιδιαίτερη χαρά πληροφορούμαι από τον Τύπο, ότι παρά το ότι στην τελική έκθεση της Οικονομικής Επιθεωρήτριας δεν συμπεριλαμβάνεται στα «εξετασθέντα πρόσωπα», ούτε στα «εμπλεκόμενα πρόσωπα» ο Δήμαρχος που απεκάλυψε την υπεξαίρεση, ο Ανακριτής θα τον καλέσει για κατάθεση!…

    Ίσως ορισμένοι θέλουν να κάνουν υποδείξεις και να δώσουν κατεύθυνση στην Ελληνική Δικαιοσύνη, κάτι το οποίο βεβαίως δεν θα κάνω εγώ διότι τρέφω απόλυτη εμπιστοσύνη προς αυτή.

    Ελπίζω οι διαδικασίες να κινηθούν σύντομα – όπως τρεις φορές εγγράφως έχω ζητήσει τα τελευταία 3 χρόνια – έτσι ώστε επιτέλους να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και να σταματήσει η γκεμπελική προσπάθεια κατασυκοφάντησης μιας ενέργειας της «Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου» την οποία οι πάντες έπρεπε να χειροκροτούν.

    Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι οι γνωστοί κύκλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το έργο της «Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου» δεν αμαυρώνεται με τίποτε.
    Είναι γνωστό στους Θεσσαλονικείς, το βλέπουν κάθε μέρα μπροστά τους και το χαίρονται.

    Και βεβαίως κάνουν συγκρίσεις και με το σήμερα…»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Back to top!