Searching...

Ανακυκλώστε!!!

Περισσότεροι από 5.000 κάδοι ανακύκλωσης θα κατακλύσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης μέχρι το καλοκαίρι, μετά την υπογραφή της σύμβασης την ερχόμενη εβδομάδα που θα σφραγίζει τη συνεργασία του κεντρικού δήμου με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
Με τη νέα αυτή συμφωνία δημιουργούνται νέα δεδομένα στον τομέα της ανακύκλωσης, στην οποία ο δήμος καταγράφει χαμηλότατα ποσοστά, που φτάνουν μόλις στο 1%!
«Πρόκειται για μια εξαετή συμφωνία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που θα υπογραφεί εφόσον δοθεί το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο στην προσεχή του συνεδρίαση», τονίζει ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Στάθης Αβραμίδης, και προσθέτει: «Ο δήμος σταματά τη συνεργασία του με το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην ανακύκλωση, αφού δε διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, εκτός από τους μπλε κάδους, η εταιρία ανέλαβε να διανείμει πόρτα πόρτα σακούλες ανακύκλωσης. Θα διαθέσει επίσης στο δήμο και δέκα απορριμματοφόρα, που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών. Τα οχήματα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στα τρία ήδη υπάρχοντα απορριμματοφόρα που σήμερα διαθέτει στο στόλο της η αντιδημαρχία Καθαριότητας.
Τα οχήματα θα λειτουργούν με προσωπικό του δήμου, ο οποίος θα αναλάβει και τα λειτουργικά τους έξοδα. Οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών θα μεταφέρονται σε Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με τα οποία συνεργάζεται η ΕΕΑΑ. Η εταιρία θα μπορεί να προωθεί προς ανακύκλωση τα ανακτώμενα υλικά, χωρίς κανένα αντάλλαγμα στο δήμο. Σύμφωνα με τη σύμβαση, «οποιοδήποτε αντίτιμο εισπράττει η ΕΕΑΑ από τη διάθεση - αξιοποίηση των υλικών αυτών θα φέρει προς κάλυψη μέρους του αναλαμβανόμενου από την ίδια κόστους λειτουργίας των κέντρων ανακύκλωσης».

Μέχρι σήμερα, ο δήμος είχε την ευθύνη της ανακύκλωσης στις Α' και Ε' Δημοτικές Κοινότητες (πρώην δημοτικά διαμερίσματα), ενώ στις υπόλοιπες τη δουλειά είχε αναλάβει ο Σύνδεσμος ΟΤΑ. Ετσι, σε κάποιες περιοχές, οι κάδοι ανακύκλωσης ήταν μπλε (στους οποίους οι χρήστες μπορούσαν να ρίχνουν όλα τα υλικά), ενώ σε άλλες υπήρχαν τέσσερις διαφορετικοί κάδοι (για χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό). Με τη νέα συνεργασία, όλοι οι κάδοι θα είναι μπλε, ενώ η χωροθέτησή τους θα γίνει κατόπιν σχετικής μελέτης της ΕΕΑΑ, που θα λάβει υπόψη της τις ανάγκες κάθε περιοχής (θα δοθεί για παράδειγμα έμφαση στην περιοχή του εμπορικού κέντρου) και τα πληθυσμιακά στοιχεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!