Searching...

Απο το κακό στο χειρότερο




Λιγοστεύουν δραματικά αντί να αυξάνονται τα κρεβάτια εντατικής νοσηλείας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς «λουκέτο» φέρεται να μπαίνει από την 1η Απριλίου στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ λόγω έλλειψης προσωπικού.
Την ώρα που ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας δίνουν μάχη για να βρουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ και περίπου 150 κλίνες παραμένουν κλειστές εξαιτίας υποστελέχωσης, η εξέλιξη αυτή τους φέρνει σε ακόμη χειρότερη θέση. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), η λειτουργία της Β΄ ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ αναστέλλεται με πρωτοβουλία της διοίκησης του νοσοκομείου και χωρίς καμία αντίδραση από την αρμόδια διοίκηση της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας), γεγονός ενδεικτικό της εικόνας διάλυσης και ασυνεννοησίας. «Την ώρα που τουλάχιστον 3.000 συμπολίτες μας κάθε χρόνο χάνουν άδοξα τη μάχη για τη ζωή και ενώ δόθηκαν τόσοι αγώνες -και αντίστοιχες υποσχέσεις- το προηγούμενο διάστημα, το να αναστέλλεται σήμερα η λειτουργία ακόμη περισσότερων κλινών ΜΕΘ αποτελεί εκτός από πρόκληση προς τον ελληνικό λαό προϊόν εγκληματικής αδιαφορίας», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών, τονίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδίδεται σε ανελέητο «σαφάρι περιστολής δαπανών» χωρίς να υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος και τις συνέπειες.«Αναγκαστήκαμε να οδηγηθούμε στην απόφαση προσωρινής αναστολής λειτουργίας της Β΄ ΜΕΘ -η οποία είχε 5 κρεβάτια- επειδή έφυγαν το τελευταίο διάστημα 4 εργαζόμενοι (λόγω συνταξιοδότησης, εγκυμοσύνης, παραίτησης κ.λπ.) με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι εφημερίες. Ζήτησα από την αρμόδια ΥΠΕ και το υπουργείο να βρεθεί προσωπικό, αλλά ακόμη δεν κατέστη δυνατό. Ετσι, το προσωπικό της Β΄ ΜΕΘ που απομένει θα αξιοποιηθεί στην άλλη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Αποκατάστασης που διαθέτουμε και η οποία έχει 10 κρεβάτια αλλά λειτουργούν τα 8 λόγω ανεπάρκειας προσωπικού. Με την ενσωμάτωση του προσωπικού της Β΄ ΜΕΘ θα μπορούν να λειτουργούν και τα 10 κρεβάτια», ανέφερε στον «Α» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Βέργουλας.
Ενας στους πέντε πολίτες δεν επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς δεν έχει χρήματα να πληρώσει, ενώ ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί και τα μισά νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν λειτουργούν ικανοποιητικά! Τα παραπάνω αναφέρονται στον «Υγειονομικό Χάρτη» της Ελλάδας που παρουσίασε χτες το υπουργείο Υγείας.

«Στον χώρο της υγείας επί δεκαετίες βασίλεψε το πελατειακό κράτος. Δεν οικοδομήσαμε το σύστημα υγείας, βάσει των αναγκών του πολίτη, αλλά βάσει των πολιτικών αντιλήψεω» ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Οπως τόνισε ο ίδιος, μετά την καταγραφή των μονάδων μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!