Searching...

Σε δέκα μέρες καθαρίζουμε!




Πλήρη αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας με μετατάξεις υπαλλήλων, πρόστιμα για ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων σε καταστήματα και σούπερμαρκετ, νέο σύστημα ανακύκλωσης και συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων εξήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με στόχο, όπως είπε, να λυθεί το πρόβλημα με την καθαριότητα μέχρι το τέλος του έτους και η πόλη να είναι υποδειγματική. Υπολόγισε δε ότι σε δέκα ημέρες θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με την ολοκλήρωση της αποκομιδής χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που είναι σωριασμένοι γύρω από τους κάδους και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Τραγική είναι η κατάσταση καθημερινά», δήλωσε, ενώ τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τη συσσώρευση της τεράστιας ποσότητας απορριμμάτων, προσθέτοντας ότι τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να προσεγγίσουν στενά, όπου υπάρχουν κάδοι.
Για την κωλυσιεργία κατά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, ο δήμαρχος άφησε αιχμές κατά εργαζόμενων. Ο δήμαρχος παρέθεσε επιστολή που του απεστάλη από μόνιμους εργαζόμενους, στην οποία αναφερόταν ότι λόγω κούρασης και διαρκούς εργασίας ήταν αδύνατον να εργαστούν για την αποκομιδή των απορριμμάτων το τριήμερο 25-27 Μαρτίου με αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν ούτε καν οι 22 νεοπροσληφθέντες. «Ζητήσαμε βοήθεια από άλλους δήμους, το Πανόραμα, τις Συκιές, την Καλαμαριά και έστειλαν απορριματοφόρα», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη. «Σήμερα διαθέτουμε 67 οδοκαθαριστές ουσιαστικά ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 180 οδοκαθαριστές και 100 οδηγοί. Λειτουργούνε κατά μέσο όρο καθημερινά 25 απορριμματοφόρα και δύο τράκτορες. Από τους 912 νέους συμβασιούχους, ούτε οι μισοί δεν είναι κατάλληλοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για την καθαριότητα, ενώ δεν υπάρχει γραφείο κίνησης στην υπηρεσία και δεν ξέρουμε ούτε καν τί γίνεται με τα καύσιμα». Μάλιστα, κατήγγειλε ότι 150 εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας είναι... άφαντοι. «Πληρώνονται κανονικά, αλλά δεν ξέρουμε που είναι και τους ψάχνουμε», δήλωσε.
«Με τις πλάτες του δήμου, πάνε για μπίζνες», κατηγόρησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και το επιτελείο του για τη συμμετοχή ιδιωτικών εργολάβων στην αποκομιδή απορριμμάτων. «Οχι μόνο ζούμε στην πιο ακριβή πόλη, αλλά και στην πιο βρώμικη» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μπορεί να δοθεί άνεσα λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας με τους εργαζόμενους να περιμένουν να δουλέψουν. Ζητάμε να αναλάβει το κράτος την αγορά οχημάτων για την αποκομιδή και να προχωρήσει στην πρόσληψη μονίμου προσωπικού, διευκρίνισε.
«Ηταν μιλημένα από πριν, μπήκανε κάτω από το τραπέζι», δήλωσε για τη συμφωνία της δημοτικής αρχής για τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών στην αποκομιδή απορριμμάτων ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο δήμο Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσαρίδης. «Με την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας, τα δημοτικά τέλη θα τα καρπώνεται ο εργολάβος», τόνισε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!