Searching...

Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία....

Την πιο μεγάλη και λαμπερή πανσέληνο των τελευταίων 18 χρόνων μπορούμε να απολαύσουμε απόψε, καθώς το φεγγάρι θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά την 8η Μαρτίου του 1993.
Συγκεκριμένα, απόψε η Σελήνη θα βρεθεί σε απόσταση 356.580 χιλιομέτρων από τη Γη και, σύμφωνα με επιστήμονες, μπορεί να φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο. Σημειώνεται ότι το 1993 η απόσταση του δορυφόρου από τη Γη ήταν τα 356.530 χιλιόμετρα.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι για τους περισσότερους θα υπάρχει σημαντική διαφορά στην παρατήρηση της πανσελήνου.
«Το περίγειο της Σελήνης δεν είναι σταθερό και, επειδή έχουμε πανσέληνο σε διάφορες θέσεις της τροχιάς, τυχαίνει τώρα αυτό να συμβεί στο περίγειο. Η διαφορά θα είναι μικρή και δε θα είναι εύκολα αντιληπτή για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς με το μάτι δε θα μπορούμε να αντιληφθούμε τη διάμετρο ή τη φωτεινότητα», σημείωσε ο Χαράλαμπος Βάρβογλης, καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ.
Το φαινόμενο, όταν δηλαδή η Σελήνη βρίσκεται σε κοντινό σημείο σε σχέση με τη Γη, ονομάζεται περίγειο (κοντά στην πανσέληνο), ενώ το πιο μακρινό σημείο της Σελήνης από τη Γη ονομάζεται απόγειο και τότε το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου 406.500 χλμ.
Απόψε αν ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, η πανσέληνος θα είναι στην κορύφωσή της στις 20:10, ενώ η ανατολή της θα ξεκινήσει στις 18:34 και η δύση της στις 05:52.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!