Searching...

Που θα φτάσει???





Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε χθες πανελλαδικά στο 1,628 ευρώ ανά λίτρο. Η ελάχιστη τιμή (1,513 ευρώ ανά λίτρο) καταγράφηκε στον νομό Πέλλας και η μέγιστη (1,85 ευρώ) στον νομό Κεφαλλονιάς. Παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης έφθασε στο 0,84 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά τέσσερα λεπτά σε τρεις εβδομάδες, ενώ το κίνησης άγγιξε το 1,45 ευρώ το λίτρο.
Οι ιδιαίτερα τσιμπημένες τιμές έχουν ενεργοποιήσει τα μικτά κλιμάκια του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία διενεργούν αυστηρούς ελέγχους στην αγορά καυσίμων σε μια προσπάθεια να παταχθούν περιπτώσεις κερδοσκοπίας.Οι πρατηριούχοι προετοιμάζουν τους καταναλωτές, καθώς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες στην τιμή της βενζίνης θα μπει καπέλο 2 με 3 λεπτά το λίτρο, «μόλις περάσει στα πρατήρια η αύξηση στην παγκόσμια τιμή των καυσίμων», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, συναντήσεις με φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών θα έχει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στους οποίους θα κάνει συστάσεις για ορθή τιμολόγηση των προϊόντων.Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι η μεγάλη ψαλίδα που καταγράφεται μεταξύ των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες σε πρατήριο Shell στην οδό Μοναστηρίου 32 η τιμή της αμόλυβδης 95 V-Power διαμορφωνόταν στο 1,678 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πρατήριο της ίδιας εταιρείας στην Αγγελάκη η τιμή της αντίστοιχης βενζίνης ήταν στο 1,83 ευρώ. Προς 1,598 ευρώ το λίτρο πωλούνταν η αμόλυβδη ενισχυμένη 95 στη Γρ. Λαμπράκη, ενώ η αντίστοιχη βενζίνη πωλούνταν προς 1,617 σε πρατήριο στη Νικ. Πλαστήρα.Νέο άλμα σημείωσαν χθες οι τιμές του αργού, καθώς διατηρείται η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για τις πολιτικές αναταραχές στον αραβικό κόσμο και τον αντίκτυπο στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Η κλιμάκωση των ταραχών στη Λιβύη αναγκάζει τις ξένες εταιρείες πετρελαίου να διακόψουν τη λειτουργία τους. Η China National Petroleum Corp. ακολούθησε τις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές ανακοινώνοντας την αναστολή της παραγωγής της.
Το αργό τύπου brent παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 1,58 δολ. αγγίζοντας τα 114 δολ. το βαρέλι.
Στο μεταξύ, το Κουβέιτ, ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ, έχει τη δυνατότητα να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να συμβάλει στην άμβλυνση των ανησυχιών στις αγορές, αν η παραγωγή στη Λιβύη σταματήσει, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της κρατικής Kuwait Petroleum Corp. ή KPC.
Η παραγωγή πετρελαίου στο Κουβέιτ έφτασε τα 2,315 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, μέγεθος αυξημένο κατά 93.000 βαρέλια σε σχέση με τη συμφωνημένη ποσόστωση των 2,222 εκατ. βαρελιών την ημέρα του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones Newswires που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του Φεβρουαρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!