Searching...

Θολά όνειρα...




Από τα μέσα του 2009 μέχρι και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη διαλευκάνθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων επτά υποθέσεις σωματεμπορίας και μία υπόθεση μαστροπείας με θύμα μία ανήλικη Βουλγάρα. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αξιωματικοί, τα κέρδη των κυκλωμάτων αυτών είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσο όρο μία από αυτές τις κοπέλες δέχεται 8 με 10 άντρες τη μέρα, ενώ η ελάχιστη τιμή για κάθε ραντεβού είναι τα 60 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από μία μόνο κοπέλα το κύκλωμα «βγάζει» 600 με 1.000 ευρώ το λιγότερο σε ένα μόνον 8ωρο. Ωστόσο, αστυνομικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι και με ακραίες καταστάσεις, όπως μία νεαρή αλλοδαπή που εξαναγκαζόταν να δέχεται μέχρι και... 100 πελάτες τη μέρα.
Κάποιες έχουν υποστεί απίστευτα βασανιστήρια, τα οποία μαρτυρούν τα σημάδια των άγριων ξυλοδαρμών και τα καψίματα από τσιγάρα στα χέρια και τα πόδια τους. Οι βιασμοί είναι άλλη μία μέθοδος για να «κερδίσουν» την υπακοή τους, άλλες μένουν νηστικές και χωρίς νερό για μέρες. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος, «οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος δρουν σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ολόκληρο το 24ωρο», τονίζοντας ότι η θέση και η εξάπλωση της πόλης δίνει στα κυκλώματα πολλές δυνατότητες διαφυγής.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας νεαρής Ρουμάνας, η οποία «στρατολογήθηκε» για κύκλωμα σωματεμπόρων από την ίδια της την αδερφή. Η κοπέλα έφτασε στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε κλειδωμένη σε ένα διαμέρισμα της Καλαμαριάς χωρίς να γνωρίζει λέξη ελληνικά, χωρίς χρήματα και χαρτιά. Ωστόσο, όπως εξηγούν αξιωματικοί, η συγκεκριμένη κοπέλα ήταν από τις τυχερές, αφού κατόρθωσε να αποδράσει πριν οι σωματέμποροι αρχίσουν να την εκδίδουν. «Την εντόπισε ένα περιπολικό σε πολύ άθλια κατάσταση. Περπατούσε, έκλαιγε και μονολογούσε στη γλώσσα της. Νόμιζες ότι είχε χάσει τα λογικά της. Ευτυχώς, οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι κάτι συνέβαινε και η υπόθεση είχε αίσιο τέλος», είπε αξιωματικός.
Κάποιες άλλες κοπέλες, όμως, βλέπουν τη ζωή τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη και φτάνουν στο σημείο να σιχαίνονται τον ίδιο τους τον εαυτό. Μήνες ολόκληρους αστυνομικοί προσπαθούσαν να πείσουν μία νεαρή Νιγηριανή να καταγγείλει τους σωματεμπόρους της, οι οποίοι την είχαν μετατρέψει σε άψυχη μαριονέτα απειλώντας τη με... βουντού. Η κοπέλα εργαζόταν παράνομα σε οίκο ανοχής της Θεσσαλονίκης και η εξωτική ομορφιά της μετατράπηκε σε δυσβάσταχτο φορτίο, αφού οι πελάτες έκαναν ουρά και οι σωματέμποροι... χρυσές δουλειές. Η νεαρή Νιγηριανή έκλαιγε ακόμη και μπροστά στους πελάτες, ήταν ένα ανθρώπινο κουρέλι, ενώ ακόμη κι όταν τελικά οι αστυνομικοί την απελευθέρωσαν με δυσκολία δεχόταν και το παραμικρό άγγιγμα, και κάθε φορά αναπηδούσε αηδιασμένη στη σκέψη των όσων είχε ζήσει.
Αρκετές είναι όμως και οι περιπτώσεις γυναικών που προσπαθούν να αποδράσουν με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη κι αν αυτό είναι η ίδια τους η ζωή. Μία νεαρή Βραζιλιάνα κατόρθωσε να πηδήξει από το μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου την κρατούσαν και πήρε τηλέφωνο την αδερφή της στην Πορτογαλία, ζητώντας βοήθεια. Εκείνη τη συμβούλευσε να πάει αμέσως στο αεροδρόμιο, όπου πάντα υπάρχει Αστυνομία. Πράγματι, μόλις έφτασε στον αερολιμένα «Μακεδονία» είδε δύο αστυνομικούς και κυριολεκτικά γαντζώθηκε πάνω τους, ενώ με δάκρυα στα μάτια τους εξιστόρησε την περιπέτειά της.Οπως εξηγούν αστυνομικοί, ένα κύκλωμα σωματεμπόρων χαρακτηρίζεται από πολύ καλή δομή και καταμερισμό... ρόλων. Υπάρχει ο «εγκέφαλος», που μπορεί να είναι Ελληνας ή αλλοδαπός, καθορίζει τους ρόλους και φυσικά εισπράττει τα κέρδη. Μία βαθμίδα πιο κάτω βρίσκεται ο «στρατολόγος», που είναι πάντα ομοεθνής των θυμάτων και συνήθως γυναίκα. Ο ρόλος της είναι να βρίσκει εμφανίσιμες κοπέλες και να ρυθμίζει τις «λεπτομέρειες» του ταξιδιού προς τη χώρα προορισμού. Οι «διακινητές» ή «σωματοφύλακες» είναι Ελληνες ή αλλοδαποί και είναι τα άτομα που συνοδεύουν τις κοπέλες στην Ελλάδα. Ενα σκαλοπάτι πιο κάτω είναι οι «διακινητές εσωτερικού», πάντα Ελληνες, οι οποίοι παραλαμβάνουν τα θύματα και τα κλειδώνουν σε διαμερίσματα. Ελληνες είναι και οι «οδηγοί», οι οποίοι αναλαμβάνουν τις μετακινήσεις των «κοριτσιών», ενώ γυναίκες, Ελληνίδες ή αλλοδαπές, είναι οι «τηλεφωνήτριες», που καθορίζουν τα ραντεβού με τους πελάτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!