Searching...

Οι νυχτερίδες κάνουν σταθερές και μόνιμες σχέσεις


Οι νυχτερίδες όπως και οι άνθρωποι είναι σταθερά πλάσματα και κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Γερμανοί και Ελβετοί επιστήμονες μετά από μακροχρόνια έρευνα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ, του πανεπιστημίου του Γκράϊφσβαλντ και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, μελέτησαν επί πέντε χρόνια δύο αποικίες νυχτερίδων και κατέγραψαν τουλάχιστον 20.000 παρατηρήσεις της κοινωνικής ζωής τους. Όλες οι νυχτερίδες είχαν εφοδιαστεί με μικροτσίπ, ώστε να καταγράφεται η καθημερινή συμπεριφορά τους και ιδιαίτερα η δημιουργία σχέσεων σε ομάδες.
Αυτό που έκανε εντύπωση στους επιστήμονες είναι πως οι νυχτερίδες που προέρχονταν από διαφορετικές αποκίες και συναναστρέφονταν μεταξύ τους δημιουργούσαν ισχυρούς δεσμούς. Νυχτερίδες διαφορετικής ηλικίας, μεγέθους, αναπαραγωγικής κατάστασης και βαθμού συγγένειας διατηρούν επίσης σταθερές κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες διαρκούν επί χρόνια.
Ειδικότερα οι θηλυκές μεταξύ τους έχουν δυνατούς δεσμούς σαν φίλες. Αντιθέτως οι αρσενικές νυχτερίδες είναι πιο αποστασιοποιημένες και μοναχικές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!