Searching...

Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ενα... αυτοκίνητο του 15ου αιώνα με ξεχωριστή κίνηση στους πίσω τροχούς, ένα ποδήλατο της ίδιας εποχής που κινείται με αλυσίδα, μία τυπογραφική μηχανή, ένα ελικόπτερο κι ένα σεληνιακό ρολόι είναι μερικά από τα εντυπωσιακά αντικείμενα που περιλαμβάνει η έκθεση «Leonardo da Vinci, εφευρέτης και επιστήμονας», που καταφτάνει στη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση, που από το 1997 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο,εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου, στον πολυχώρο του «Μύλου». Στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει για τέσσερις μήνες, μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Τα χειροποίητα μοντέλα 25 μηχανών του Λεονάρντο ντα Βίντσι που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι κατασκευασμένα από ξύλο και μέταλλο από τεχνίτες που ακολούθησαν τις οδηγίες του μεγαλοφυούς επιστήμονα και καλλιτέχνη της Αναγέννησης. Οι επισκέπτες θα μπορούν όχι μόνο να δουν τα 25 μηχανήματα αλλά και να τα θέσουν σε λειτουργία. Επίσης, η έκθεση φιλοξενεί 118 «ομοιοτυπικά» αντίγραφα σχεδίων, σημειώσεων, σκαριφημάτων, επιστολών και μελετών. Παράλληλα, σε 12 οθόνες αφής, έξι προγράμματα πολυμέσων και 8.000 εικόνες καλύπτουν τα εξής θέματα: Αναγέννηση, Η ζωή του Λεονάρντο, Ο Λεονάρντο μηχανικός και αρχιτέκτων, Η γέφυρα ως σύμβολο, Γέφυρες, Ανατομία.
Εμπνευστής της έκθεσης, η οποία έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα σε πόλεις όπως η Βοστόνη, η Σεούλ, η Πρετόρια, η Ταϊπέι και η Σιγκαπούρη, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Ανταλλαγών, που εδρεύει στο Τίμπιγκεν, στη Γερμανία. Τα σχέδια καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ντα Βίντσι: ανατομία, μαθηματικά-γεωμετρία, μηχανική, ιπτάμενες μηχανές, χρονομετρία, γέφυρες-κανάλια, αρχιτεκτονική, στρατιωτική μηχανική. Ο πολυπράγμων καλλιτέχνης της Αναγέννησης δήλωνε άλλωστε στο βιογραφικό του ότι ασκούσε ούτε ένα ούτε δύο αλλά 14 επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων αυτά του ανατόμου, του πολεοδόμου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα, του μαθηματικού και φυσικά του ζωγράφου, όπως εξήγησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Πέτρος Γαϊτάνος, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Ανταλλαγών. «Ως άνθρωπος που με τη μεγαλοφυΐα του συνέδεσε την Αναγέννηση με καθετί που οδηγεί στην πρόοδο, ο Ντα Βίντσι αποτελεί σήμερα σύμβολο αισιοδοξίας για καλύτερες εποχές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της εταιρίας επικοινωνιακής αρχιτεκτονικής «Interform AE», που διοργανώνει την έκθεση, Δημήτρης Μουσμουλίδης.
Επιχειρώντας να υιοθετήσει το πνεύμα πολυπραγμοσύνης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η έκθεση δένει την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνική. Οι σελίδες από τα σημειωματάρια και τα φύλλα σημειώσεων του Λεονάρντο αναπαρήχθησαν σε πρωτότυπο μέγεθος, με μια διαδικασία που μεταφέρει σε χειροποίητο χαρτί μόνο τα περιγράμματα και το πλαίσιο των σχεδίων, ενώ ακολουθεί ο χρωματισμός, που γίνεται στο χέρι, με τη χρήση ειδικών χρωμάτων.
Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας - Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!