Searching...

Ευτυχώς δεν σταματάνε οι διαμαρτυρίες
Συγκέντρωση και πορεία υπό βροχή πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης δεκάδες ποδηλάτες αλλά και πεζοί, μέλη της κίνησης «Επιβάτες Θεσσαλονίκης», διαμαρτυρόμενοι για την υπέρογκη, όπως τη χαρακτηρίζουν, αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
«Κυβέρνηση και ΟΑΣΘ πάρτε πίσω το χαράτσι», «Δωρεάν μετακινήσεις, δωρεάν παιδεία» έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
«Η κυβέρνηση ποινικοποίησε το κίνημα μας, ποινικοποίησε, όμως, μ΄ αυτό τον τρόπο την φτώχεια και την ανέχεια που μας έχει οδηγήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πληρώσουμε την υπέρογκη αύξηση. Αν η φτώχεια μας συνιστά κατά την κυβέρνηση «πταίσμα» κατηγορούμε κι εμείς ως πολίτες την κυβέρνηση ότι διαπράττει με την οικονομική της πολιτική ένα διαρκές κακούργημα κατά της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ακρίβεια -στοπ» και μέλος του συντονιστικού συμβουλίου της κίνησης «Επιβάτες Θεσσαλονίκης Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
«Δεν είμαστε τσαμπατζήδες, όπως μας χαρακτηρίζουν, δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε εισιτήριο. Αρνούμαστε να πληρώσουμε το υπέρογκα αυξημένο εισιτήριο», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης "GreenAttact” Κλαίρη Κοντούρη.
Η πρόταση των διαδηλωτών προς τους πολίτες είναι να αρνούνται να πληρώνουν τα αυξημένα εισιτήρια, ενώ σε περίπτωση επιβολής προστίμου από τους ελεγκτές να υπογράφουν με «ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος».
Η πορεία των ποδηλατών άρχισε από το άγαλμα του Ε. Βενιζέλου στις 11.30 το πρωί και κατέληξε μέσω κεντρικών οδών στο Νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου τους ποδηλάτες περίμενε ομάδα εκατοντάδων πεζών. Από εκεί ξεκίνησε νέα πορεία πεζών και ποδηλατών που κατευθύνθηκε μέσω της λεωφόρου Στρατού στα γραφεία του ΟΑΣΘ στην οδό Παπαναστασίου.
Η πορεία -διαμαρτυρία των «Επιβατών Θεσσαλονίκης» ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να "διαλύονται", ανεβαίνοντας κατά ομάδες σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης (των γραμμών 10, 11, 12, κ.α.) και καλώντας τους πολίτες να αρνηθούν την υπέρογκη αύξηση των εισιτηρίων και να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.
Στο πλαίσιο της σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων οι «Επιβάτες Θεσσαλονίκης», σε συνεργασία με την οργάνωση "GreenAttack” και την πρωτοβουλία "Freebus”, διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο κοινωνικό κέντρο -στέκι μεταναστών ανοιχτή συζήτηση -εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τη δράση τα τελευταία χρόνια ανάλογων κινήσεων πολιτών («Δεν πληρώνω») σε άλλες χώρες (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ιταλία κ.α.).
Αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες για τις αύξησεις στον  ΟΑΣΘ λέει ο Σ. Βούγιας
Στο μεταξύ ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας χαρακτήρισε  «αδικαιολόγητες»  τις κινητοποιήσεις των πολιτών «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» για την αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, καθώς, όπως είπε, «στη Θεσσαλονίκη το κόμιστρο είναι το φθηνότερο απ ΄ όλη την Ελλάδα, σε σχέση μάλιστα με τα χιλιόμετρα τα οποία διανύονται».
«Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη δε θεωρώ πως είναι δικαιολογημένη μία τέτοια κινητοποίηση πλέον, γιατί η διάρκεια των 70 λεπτών έγινε 90 (προς κάθε κατεύθυνση) και δόθηκε για πρώτη φορά εκπτωτικό εισιτήριο για τους πολίτες άνω των 65 χρόνων. Μεγάλες ομάδες και κατηγορίες ευάλωτων χρηστών των επιβατικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη έχουν μειωμένο εισιτήριο σε σχέση με πριν», δήλωσε ο κ. Βούγιας στο περιθώριο της σύσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης με θέμα τον προγραμματισμό δράσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!