Searching...

Όχι άλλο...κάρβουνο μωρέ...

Αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 10 λεπτά ανά πακέτο, εξετάζουν -χωρίς, όμως, να έχει ληφθεί οριστική απόφαση- οι περιπτερούχοι και καπνοπώλες της Θεσσαλονίκης, μετά και την αντίστοιχη κίνηση των συναδέλφων τους στην Κρήτη, οι οποίοι ανακοίνωσαν χθες ότι θα πωλούν ακριβότερα τα καπνικά προϊόντα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών, Καπνοπωλών και Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, επεσήμανε ότι, ο φορέας -που έχει ως μέλη του 2.500 σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη- θα εξετάσει πολύ σύντομα το ενδεχόμενο να αυξήσει τις τιμές κατά ένα δεκάλεπτο του ευρώ.

«Υπάρχουν πιέσεις από τα μέλη μας για να γίνει αυτή η αύξηση σε όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Κ. Μακεδονία. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού μας συμβουλίου την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσει έκτακτη γενική συνέλευση για την οριστικοποίηση», επεσήμανε ο κ.Ιακώβου και πρόσθεσε ότι η διοίκηση της Ένωσης είναι πιθανόν να αποφασίσει υπέρ της αύξησης, «αν το υπουργείο δεν παρέμβει για να θεσμοθετήσει το ποσοστό ελάχιστης προμήθειας, που πρέπει να έχουν οι περιπτερούχοι στα τσιγάρα».

Κατά τον κ. Ιακώβου, το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τη λιανική αγορά των τσιγάρων, με αφορμή την απόφαση των περιπτερούχων της Κρήτης, δεν πτοεί τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη. «Σήμερα είμαστε σε μειονεκτική θέση, όμηροι ανάμεσα στις καπνοβιομηχανίες και το κράτος», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι οι περιπτερούχοι ζητούν να θεσμοθετηθεί με νόμο προμήθεια 8% στην ανώτατη λιανική τιμή των τσιγάρων.

Απειλούνται πρόστιμα μέχρι 15.000 ευρώ

Στο μεταξύ, φωτιές άναψε στην αγορά η απόφαση που πήραν και εφαρμόζουν από χθες οι περιπτερούχοι της Κρήτης οι οποίοι πωλούν τα τσιγάρα με 10 λεπτά επιπλέον το πακέτο από την αναγραφόμενη τιμή. Η ενέργεια αυτή πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από τα όργανα της πολιτείας όσο και από καπνοβιομηχανίες για την νομιμότητά της, ενώ και το ΣΔΟΕ προειδοποιεί με κυρώσεις.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ Κρήτης ότι η κίνηση αυτή των περιπτερούχων είναι αντίθετη στο γράμμα του νόμου και ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο στην αγορά και στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και τα 15.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως υποστηρίζει το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, «η αναγραφόμενη τιμή στα καπνικά προϊόντα είναι ενδεικτική, με βάση τη διάταξη του άρθρου 100 του τελωνειακού κώδικα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα». Άρα, σύμφωνα με το κρητικό σωματείο, οι περιπτερούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να πωλούν τα προϊόντα με την αναγραφόμενη τιμή. Αντίθετα, έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν εξωτερικά το πακέτο, επικολλώντας πρόσθετη ετικέτα, στην οποία θα αναγράφεται το επιπλέον κόστος (+0,10 ευρώ) και τα αρχικά του σωματείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!