Searching...
11:35 π.μ.

81% άυξηση στις αιτήσειςγια φυσικό αέριο

Εκρηκτική αύξηση, που ξεπερνά το 81%, καταγράφεται στις αιτήσεις καταναλωτών για νέες συνδέσεις με το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει από τον προσεχή Οκτώβριο στην εξίσωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, με συνέπεια να εκτιναχθεί η τιμή του πάνω από τα 1,40 ευρώ το λίτρο, στρέφει καθημερινά εκατοντάδες νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης στο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης, μόνο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2011 το ενδιαφέρον των καταναλωτών αυξήθηκε κατά 81%, καθώς φέτος τον Ιανουάριο υποβλήθηκαν 1.180 αιτήσεις σύνδεσης, έναντι 650 τον Ιανουάριο πέρσι.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των αιτήσεων, καθώς από το περασμένο φθινόπωρο, που εξαγγέλθηκε η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, έχει καταγραφεί σταδιακά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αύξηση των αιτήσεων σύνδεσης με το φυσικό αέριο.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η τιμή του φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο του 2011 για αυτόνομη/ανεξάρτητη θέρμανση (κατηγορία Τ2) διαμορφώθηκε στα 61,61 λεπτά ανά κυβικό μέτρο και η εξοικονόμηση συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται στο 22,48%. Για την κεντρική θέρμανση και την εμπορική χρήση (Τ3) η εξοικονόμηση φθάνει το 20,03%.
Σύμφωνα με την εταιρία, για το Φεβρουάριο του 2011 η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με τις τιμές του Ιανουαρίου 2011.
Παράλληλα, την περίοδο Οκτώβριος 2009 - Απρίλιος 2010 για την αυτόνομη οικιακή χρήση (Τ2) η εξοικονόμηση είναι της τάξης του 22,08%.
Οπως τονίζει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, «η εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου δε συναρτάται από την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Το μέτρο της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομίας, θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου 2011 και καθιστά το φυσικό αέριο ακόμα πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με το πετρέλαιο».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχει υλοποιήσει από την αρχή του 2011 προσφορά για δωρεάν τέλη σύνδεσης σε όσους επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο σύνδεσης για οικιακή κεντρική θέρμανση (Τ3). Το οικονομικό όφελος σε σύγκριση με τα τέλη που ίσχυαν το 2010 κυμαίνεται από 1.978 έως 3.941 ευρώ ανά οικοδομή.
Τέλος, η ΕΠΑ ανακοίνωσε ότι η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης προχώρησε στη σύναψη 16 συμβολαίων παροχής φυσικού αερίου για θέρμανση και ψύξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!