Searching...
4:30 μ.μ.

H TV φέρνει τον... πελαργό

Ενοχη για κάθε παιδική αμαρτία φαίνεται πως είναι η τηλεόραση, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ερευνητές που την έχουν θέσει στο στόχαστρο, κατηγορώντας την ακόμη και για τις εγκυμοσύνες πριν από την ενηλικίωση.
Αμερικανοί επιστήμονες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ερευνών RAND, μετά από έρευνα που διήρκεσε τρία χρόνια, έφτασαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει σαφής διασύνδεση μεταξύ της παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων με έντονα σεξουαλικά στοιχεία και της ανεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς των εφήβων. “Τα στοιχεία μας δείχνουν πως η τηλεόραση παίζει καθοριστικό ρόλο στα αυξημένα ποσοστά εφηβικών εγκυμοσύνων στις Ηνωμένες Πολιτείας”, δήλωσε η επικεφαλής των ερευνητών Ανίτα Τσάντρα. Από το 2001 έως το 2004 η ομάδα του RAND μελέτησε τις τηλεοπτικές συνήθειες και τη σεξουαλική συμπεριφορά εκατοντάδων Αμερικανόπουλων ηλικίας 12 έως 17 ετών. Όταν αργότερα ανέλυσε τα στοιχεία, βρήκε πως 91 νεαρές από τις 718 του δείγματος έμειναν έγκυες πριν από τα 18, ενώ σχεδόν όλες ανήκαν στην κατηγορία των τηλεορασόπληκτων και πιο συγκεκριμένα εκείνων που προτιμούσαν εκπομπές ή φιλμ με έντονα τα στοιχεία του σεξ. “Τα τηλεοπτικά προγράμματα, ακόμη και οι κωμωδίες, για όλη την οικογένεια σπανίως τονίζουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις του σεξ και τις ευθύνες που απορρέουν”, τόνισε η δρ. Τσάντρα, προσθέτοντας πως σε αυτό το τηλεοπτικό περιβάλλον οι πληροφορίες που παίρνουν τα παιδιά από την τηλεόραση πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα είναι λανθασμένες ή ανύπαρκτες όσον αφορά τον κίνδυνο μιας εγκυμοσύνης ή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Κι αν οι νεαρές Αμερικανίδες κινδυνεύουν από τα πρότυπα της τηλεόρασης, το ίδιο συμβαίνει και με τους συνομήλικούς τους που παίζουν ατέλειωτες ώρες βιντεοπαιχνίδια. “Τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν βίαιη συμπεριφορά στην καθημερινότητά τους δημιουργώντας προβλήματα στους εαυτούς τους και στους γύρω τους”, είπαν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνοντας δεκάδες άλλες έρευνες συναδέλφων τους σε όλο τον κόσμο.

www.makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!