Searching...
8:32 μ.μ.

Ποιητές, πρίγκιπες και υπολογιστές

Ενας υπολογιστής αφηγείται περιπέτειες του Σεβάχ και του Οδυσσέα. Ο Σολωμός, ο Σεφέρης και ο Ελύτης, αλλά και ο «ζωγραφιστός» Μικρός Πρίγκιπας επιστρατεύονται επίσης και επιτρέπουν στα παιδιά σε ματιές πίσω από την κουίντα. Πρόκειται για τα τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που υπερασπίζεται έμπρακτα το δικαίωμα της πρόσβασης στη θεατρική τέχνη. Δυο εξ αυτών απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το τρίτο σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Ο Νίκος Βουδούρης, που υπογράφει τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία και την επιλογή των κειμένων, εξηγεί στον «Α»: «Τα προγράμματα ξεκίνησαν πριν από οκτώ χρόνια με το σκεπτικό να πάει το θέατρο τόσο κοντά στους μαθητές όσο και η οθόνη, όπως συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Να βρεθεί δηλαδή το πρόσωπο του ηθοποιού τόσο κοντά όσο η οθόνη. Τα παιδιά χαίρονται πολύ όταν παρακολουθούν ένα παράλληλο σενάριο της πρόβας του ηθοποιού. Πώς βάφεται ο ηθοποιός, πώς μαθαίνει τα λόγια του, πώς συνεργάζεται με τους συναδέλφους τους. Και στη συνέχεια ακολουθεί και η παράσταση. Μέχρι σήμερα, έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματά μας κάπου 50.000 μαθητές».
Μια φορά και έναν καιρό
Τα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν το «ntng.ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΣΕΒΑΧ. gr» για μαθητές ε' & στ' δημοτικού και το «Σολωμός, Σεφέρης, Ελύτης» για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου. Το πρώτο είναι διαδραστικό και η δομή του διαμορφώνεται από τις επιλογές των μαθητών. Ο θίασος των ηθοπιιών μεταμορφώνεται σε Η/Υ και οι μαθητές μέσα από μια λίστα με λινκς -που αφορούν στο πρώτο ταξίδι του Σεβάχ, σ' ένα τραγούδι, σε κάποια περιπέτεια από την Οδύσσεια- επιλέγουν τι θέλουν να δουν πρώτο από αυτά να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους. Στο δεύτερο πρόγραμμα παρουσιάζονται αποσπάσματα από ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη και Διονύσιου Σολωμού. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Μπάμπης Ματεντζίδης και υπεύθυνη παραγωγής η Μαρλέν Βερσιούρεν. Παίζουν οι Απόστολος Μπαχαρίδης, Δημήτρης Παπιόπουλος, Δέσποινα Σαρόγλου και Στέλλα Σμουλιώτη.
Το τρίτο πρόγραμμα αφορά τη διασκευασμένη, πιο «φωτεινή» παρουσίαση του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί για παιδιά 5-12 ετών σε νοσοκομεία -χτες έγινε η πρώτη παρουσίαση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Η διαμόρφωση του κειμένου είναι του Πέτρου Φραγκόπουλου -ερμηνεύει το ρόλο του συγγραφέα, του πιλότου και του αφηγητή- ενώ ο Μικρός Πρίγκιπας εμφανίζεται μόνο μέσα από τις ζωγραφιές τις οποίες έχει επιμεληθεί ο ίδιος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!