Searching...
11:38 π.μ.

Η κρίση δεν αφήνει τίποτε όρθιο στην αγορά

Η περίοδος των εκπτώσεων, οι οποίες άρχισαν το Σάββατο, θα είναι καθοριστική. Αν και οι έμποροι δουλεύουν εδώ και μήνες με προσφορές, η γιορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων δεν ζέστανε την αγορά και η ώρα του ταμείου έφτασε για πολλούς, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς και μιλάνε στη «Θ» για πολλά κακώς κείμενα…
Τα ακριβά ακίνητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος στο κέντρο. Όποιος διαθέτει ένα ισόγειο κατάστημα στην Τσιμισκή, στη Μητροπόλεως, στην Προξένου Κορομηλά, στην παλιά παραλία αλλά και στην Ερμού και την Εγνατία μπορεί κάλλιστα να περάσει όλη τη ζωή του, χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει… Τα μισθώματα των εμπορικών καταστημάτων στις περιοχές-φιλέτο της αγοράς συνεχίζουν να είναι ιδιαιτέρως τσουχτερά, παρά την πτωτική τάση που παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο. Η «Θ» επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες δεκάδες εμπορικά καταστήματα και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες τους. Πάρα πολλοί αρχικά αρνούνταν να αποκαλύψουν το ενοίκιο που πληρώνουν και μόνο έπειτα από ρητή δέσμευσή μας ότι δεν θα αποκαλύψουμε το όνομα της επιχείρησής τους δέχονταν να μας μιλήσουν ανοικτά για το πώς τους φέρονται οι ιδιοκτήτες στο θέμα του ενοικίου. Στη συντριπτική πλειονότητά τους νοίκιασαν τα καταστήματά τους την εποχή που η αγορά γνώριζε μεγάλη άνθηση και τα μισθώματα στους ακριβούς δρόμους χτυπούσαν απανωτά «λίμιτ απ».
Έτσι για ένα ισόγειο κατάστημα 40 τ.μ. με καλή βιτρίνα και σε προνομιακή θέση κάποιος μπορεί να πλήρωνε 5.000 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι περίπου 300 ευρώ καθαρό κέρδος την ημέρα μόνο για το ενοίκιο, ξέχωρα το κόστος των υπαλλήλων-πωλητών, ξέχωρα τα λειτουργικά έξοδα, ξέχωρα η εφορία σου και τα ταμεία», μας επισήμανε μία επιχειρηματίας, σημειώνοντας ότι «από αυτό το μαγαζάκι των 40 τ.μ. πριν από πέντε, έξι χρόνια μπορούσες να έχεις ένα σεβαστό ετήσιο εισόδημα». Η ίδια πληρώνει για τη δική της μπουτίκ ενοίκιο 6.350 ευρώ μηνιαίως, και όπως υποστηρίζει, «υπάρχουν πολλές ημέρες που κλείνουμε με μηδενικό ταμείο. Πώς να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις επιχειρήσεις μας, πώς να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, όταν μπαίνουμε συνεχώς μέσα;». Τη ρωτήσαμε αν ζήτησε να της μειωθεί το ενοίκιο και απάντησε θετικά. «Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη και μάλλον θα πάρουμε αν όχι το -30% που ζητάμε, τουλάχιστον ένα -20%», είπε και πρόσθεσε: «Όχι ότι θα σωθούμε αλλά κάτι είναι και αυτό».

Ακριβή μου Τσιμισκή
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ συζητήσαμε με αρκετούς καταστηματάρχες και επί της Τσιμισκή δεν βρήκαμε ενοίκιο κάτω από 6.000 ευρώ το μήνα. Οι τιμές που μας είπαν ότι ισχύουν μέχρι σήμερα στον πλέον εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης είναι 6.500, 9.000, 12.500, 20.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος, την πρόσοψη που διαθέτει και το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Όλοι ανεξαιρέτως οι συνομιλητές μας ζήτησαν να τους μειωθεί το ενοίκιο, άλλοι το πέτυχαν και άλλοι αναμένουν στο ακουστικό τους…
Την ίδια ώρα ξεφυτρώνουν συνεχώς υποκαταστήματα ξένων πολυεθνικών εταιρειών. «Μόνο οι πολυεθνικές μπορούν να πληρώσουν τόσο ακριβά ενοίκια, αφού στηρίζονται στις μαζικές πωλήσεις και όχι στο ποιοτικό ρούχο», μας είπαν οι καταστηματάρχες της Τσιμισκή και υποστήριξαν ότι η επέκταση των μεγάλων ξένων ομίλων είναι ο δικός τους εμπορικός θάνατος, αφού δεν μπορούν να τους συναγωνιστούν στις τιμές.

Τι γίνεται όμως με τα άδεια μαγαζιά;
Στην καρδιά της Τσιμισκή εδώ και λίγο καιρό έχει αναρτηθεί ακόμη ένα «ενοικιάζεται» και για σχετικές πληροφορίες παραπέμπει σε ένα κινητό τηλέφωνο. Καλέσαμε και μας απάντησε κτηματομεσίτης. Στη σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί του δεν μας αποκάλυψε τις οικονομικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη του ακινήτου. «Είναι μεγάλο μαγαζί, έχει πατάρι και υπόγειο. Να υπολογίζετε ότι η μέση τιμή ενοικίου στην Τσιμισκή σήμερα με την οικονομική κρίση έπεσε στα περίπου 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο», μας είπε και ανέφερε κάτι περί απαιτήσεων του ιδιοκτήτη για «άυλη εμπορική αξία» με εκκίνηση τις 120.000 ευρώ. «Τι είναι η άυλη εμπορική αξία;», ρωτήσαμε και απάντησε: «Αυτό που στην πιάτσα λέμε ‘αέρας’». Φυσικά όλα είναι διαπραγματεύσιμα…», κατέληξε. Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούσαν στην αγορά άλλος ιδιοκτήτης ακινήτου ζητούσε 600.000 ευρώ «αέρα» και μερικές χιλιάδες ευρώ για ενοίκιο. Το εν λόγω κατάστημα ενοικιάστηκε πρόσφατα, αλλά είναι άγνωστο αν ο ιδιοκτήτης έριξε την τιμή του, αφού ήταν επί μήνες ανοίκιαστο.

Καλύτερα στη Μητροπόλεως
Οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες στη Μητροπόλεως, όπου φαίνεται να κυμαίνονται από 4.500 έως 7.000 ευρώ, ενώ ακόμη πιο χαμηλές είναι στην Προξένου Κορομηλά. Εκεί ανακαλύψαμε και το μόνο «λογικό» ενοίκιο, που για ένα μαγαζάκι περίπου 25 τ.μ. ανέρχεται σε 890 ευρώ το μήνα και μάλιστα με 30ετές συμβόλαιο! «Ο ιδιοκτήτης μας είναι ένας λογικός άνθρωπος. Νοικιάζαμε το κατάστημά μας έναντι 1.100 το μήνα και ζητήσαμε να μας το μειώσει. Χωρίς αντιρρήσεις το έκανε, ξέροντας ότι είναι δύσκολα τα πράγματα», μας είπε η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης. Το αμέσως πιο χαμηλό ενοίκιο το βρήκαμε στον ίδιο δρόμο, σε ένα μπαράκι, το οποίο πληρώνει 1.900 ευρώ το μήνα, αφού ο ιδιοκτήτης πέτυχε να το μειώσει κατά 600 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές των ενοικίων στην Προξένου Κορομηλά, η οποία σημειωτέον φιλοξενεί σχεδόν όλες τις γνωστές φίρμες στα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ, φαίνεται ότι κυμαίνονται από 2.000 έως 4.500 ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις με κάποια πολύ ακριβά ενοίκια.

Αέρας παλιάς παραλίας
Τα ενοίκια εκτοξεύονται σε εντελώς άλλα επίπεδα στα καταστήματα της παλιάς παραλίας, τα περισσότερα από τα οποία είναι καφέ-μπαρ. Όμως και εκεί τελευταία υπάρχει καθοδική τάση, αφού, όπως μας πληροφόρησαν οι ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης, το ενοίκιο που τους ζητήθηκε για ένα ξενοίκιαστο κατάστημα ήταν 6.000 ευρώ και χωρίς «αέρα». Και αν αυτό το ποσό ακούγεται υπερβολικό σε πολλούς, αρκεί να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες γνωστό μπαρ της παραλίας επέλεξε να μετακομίσει στην αναπτυσσόμενη γειτονιά της Βαλαωρίτου, όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ζήτησε για την ανανέωση του συμβολαίου 18.000 ευρώ ενοίκιο και 200.000 για τον «αέρα» της παραλίας… Το ενοίκιο του εν λόγω μπαρ στη νέα γειτονιά του είναι στα περίπου 6.500 ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνει τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων στη Βαλαωρίτου και τη Συγγρού μετά την επέλαση των κέντρων διασκέδασης στην περιοχή στην οποία παλαιότερα ανθούσαν οι βιοτεχνίες.

Εγνατία και Ερμού δεν πάνε πίσω
Τσουχτερά ενοίκια υπάρχουν και σε λιγότερο φημισμένους δρόμους. Στην Ερμού για παράδειγμα συναντήσαμε ένα «θαρραλέο» ζευγάρι, που σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Για ένα μαγαζάκι που έχει πρόσοψη περίπου 3 μέτρα και βάθος 7 ή 8 μέτρα, αλλά διαθέτει και υπόγειο, πληρώνουν 2.450 ευρώ. «Αν το νοίκι ήταν πιο λογικό, έστω στα 1.500 ευρώ, θα μπορούσα από την αρχή να προσλάβω και έναν υπάλληλο. Δυστυχώς ξεκινάμε μόνο με προσωπική δουλειά και εύχομαι να πάμε καλά και να μπορέσουμε να δώσουμε δουλειά και σε άλλους», μας είπε η ιδιοκτήτρια. Η ίδια μας εκμυστηρεύτηκε ότι, όσο έψαχνε χώρο, για να στεγάσει την επιχείρησή της, είχε απογοητευτεί από τα ποσά που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και τις απαιτήσεις τους για τον «αέρα». «Δεν βρίσκαμε τίποτε που να μας κοστίζει κάτω από 3.000 το μήνα και μάλιστα όχι σε περιοχές-φιλέτο. Οι άνθρωποι είναι τρελοί, δεν ξέρουν τι ζητάνε. Έμαθαν μόνο να μαζεύουν χρήματα και μάλλον δεν γνωρίζουν με πόσο κόπο βγαίνουν τα ποσά που απαιτούν…», μας είπε μην κρύβοντας την αγανάκτησή της. Και μάλλον έχει δίκιο. Στην παραβαρδάριο περιοχή, επί της Εγνατίας, επισκεφθήκαμε ένα εμπορικό κατάστημα ρούχων, του οποίου ο ιδιοκτήτης για περίπου 200 τ.μ. πληρώνει ενοίκιο 5.200 ευρώ. Πρόσφατα το διπλανό κατάστημα που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη και είναι σχεδόν στα ίδια τετραγωνικά μέτρα ενοικιάστηκε έναντι 4.200 ευρώ. Γενικότερα στην Εγνατία οι τιμές των ενοικίων που μας εκμυστηρεύτηκαν οι ιδιοκτήτες ανέρχονται σε 2.500, 3.500 και 4.000 ευρώ.

Τι λένε οι κτηματομεσίτες
Η «Θ» συνομίλησε με δύο γνωστά κτηματομεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Και τα δύο υποστήριξαν ότι οι τιμές ακόμη και στους πλέον εμπορικούς δρόμους της πόλης πέφτουν, ενώ επιβεβαίωσαν την εκτίμησή μας ότι η πλειονότητα των εμπόρων ζητά να επαναδιαπραγματευτεί την τιμή του ενοικίου που καταβάλλει. Το χορό των μειώσεων στα ενοίκια της Τσιμισκή άρχισε γνωστή πολυεθνική εταιρεία ρούχων, που διαθέτει τουλάχιστον τέσσερα καταστήματα στη συγκεκριμένη οδό και πέτυχε πριν από αρκετούς μήνες -20% στα μισθώματά της. Ακολούθησαν οι τράπεζες και τώρα το φαινόμενο σχεδόν έχει γενικευτεί σε όλη την αγορά. Οι ιδιοκτήτες ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία, αφού τα «ενοικιάζεται» πληθαίνουν ακόμη και στην Τσιμισκή. Παρά ταύτα σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες στο συγκεκριμένο εμπορικό δρόμο πολύ δύσκολα ένα κατάστημα παραμένει ξενοίκιαστο για περισσότερο από τέσσερις μήνες και οι τιμές εξακολουθούν να είναι τσουχτερές.

Κόβεται ο «αέρας»
«Στους ‘καλούς’ δρόμους του κέντρου οι τιμές ενοικίασης ξεκινάνε από 20 ή 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν μέχρι 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή και λίγο παραπάνω», υποστήριξε στη «Θ» ο Χάρης Τσόχας, μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης. «Οι πτώσεις των ενοικίων στα εμπορικά σημεία κυμαίνονται από 5% έως 30%, ανάλογα με την περιοχή και το προηγούμενο ενοίκιο», μας πληροφόρησε, ενώ επιβεβαίωσε πως στις ακριβές και πλέον εμπορικές περιοχές δεν έχει εκλείψει το φαινόμενο επιχειρηματίας να πληρώνει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου τόσο αρχικά όσο και σε κάθε ανανέωση του συμβολαίου του «αέρα». Ωστόσο, όπως είπε, έχουν μειωθεί σημαντικά τα ποσά που ζητάνε και συνήθως η τιμή ενός καταστήματος διαμορφώνεται και από το ύψος του «αέρα».

Μήπως έχετε 180.000 ευρώ για... επένδυση;
Σε «γάγγραινα» για τους επιχειρηματίες του κέντρου έχει εξελιχθεί ο «αέρας» που καλούνται να πληρώσουν στους ιδιοκτήτες περισσότερο από μία φορά. Γνωστός επιχειρηματίας, που επί δεκαετίες διατηρούσε κατάστημα ανδρικών ρούχων σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, αναγκάστηκε να το κλείσει, όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου τού ζήτησε αύξηση στο ενοίκιο 20% και 400.000 ευρώ για την «άυλη εμπορική αξία», για να του ανανεώσει το συμβόλαιο. Το κατάστημα, αφότου το εγκατέλειψε, δεν ενοικιάστηκε και σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη δεν έχουν πέσει αισθητά. Επί της Καρόλου Ντηλ, κάτω από τη Μητροπόλεως, υπάρχει εδώ και χρόνια ένα άλλο ξενοίκιαστο κατάστημα. Ρωτήσαμε τη διπλανή μαγαζάτορα για πληροφορίες. «Δεν ξέρω ακριβώς το ποσό που ζητά ο ιδιοκτήτης, αλλά κάποιος που είχε ενδιαφερθεί μου είπε ότι θέλει 180.000 ευρώ ‘αέρα’ και 4.000 ενοίκιο! Ο ίδιος του αντιπρότεινε να του δώσει 120.000 ευρώ αέρα και 3.500 ενοίκιο και αρνήθηκε. Είναι τρελοί οι άνθρωποι, τι να πω…», μας είπε.

Μετατέθηκαν τα λουκέτα ια μετά τις εκπτώσεις…
Διάχυτη είναι η απογοήτευση των εμπόρων για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Αν και την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων ο κόσμος έσπευσε να προλάβει τις ευκαιρίες για φθηνές αγορές, λίγοι πιστεύουν ότι στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε τελειώνουν οι χειμερινές εκπτώσεις, θα έχουν πουλήσει το στοκ τους και θα βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση από τη σημερινή. Δεν κρύβουν δε ότι στο προσεχές εξάμηνο τα λουκέτα θα είναι καθημερινό φαινόμενο στην αγορά, αφού οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι υπερχρεωμένοι σε προμηθευτές και τράπεζες.
Οι φετινές εκπτώσεις, όπως επισημαίνουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις, «χάθηκαν πίσω από τις προεκπτώσεις και τις προσφορές που ελέω κρίσης επιστρατεύτηκαν, για να κινηθεί η αγορά μέσα στις γιορτές». Έτσι, όπως ομολογούν και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι επαγγελματίες του κλάδου ποντάρουν μόνο στον ψυχολογικό παράγοντα του καταναλωτικού κοινού. Την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, το περασμένο Σάββατο, στις βιτρίνες αναγράφηκε το ποσοστό της έκπτωσης. Αν στο παρελθόν η επιγραφή «έως και 70%» ήταν σπάνια και αποτελούσε δόλωμα για τον καταναλωτή, σήμερα είναι κυρίαρχη. Η κρίση έφερε φθήνια κυρίως στο έτοιμο ένδυμα και στα παπούτσια που δεν είναι γνωστής φίρμας. Στα λεγόμενα «επώνυμα» οι εκπτώσεις (και) φέτος περιορίζονται στο 25% έως 30% και μόνο σε ορισμένα πολυκαταστήματα φτάνουν έως και το 50%. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν οι καταναλωτές άφησαν τις αγορές τους για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων ή αν η οικονομική κρίση δεν τους επιτρέπει να ξοδέψουν ούτε για να αγοράσουν ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη σε τιμές ευκαιρίας.
«Θηλιά» στο λαιμό των εμπόρων είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού από τις τράπεζες. Οι περισσότεροι εδώ και αρκετά χρόνια τα έφερναν βόλτα αναχρηματοδοτώντας επί της ουσίας τα δάνειά τους και τώρα έχουν «παγώσει» όλες τις υποχρεώσεις τους, ενώ δεν τολμούν να κάνουν νέες παραγγελίες. «Σε λίγο η αγορά της Θεσσαλονίκης θα είναι πιο φτωχή από την αγορά του Σαντάνσκι», μας είπε ιδιοκτήτρια γυναικείων ρούχων. «Εγώ για παράδειγμα κάθε χρόνο τέτοια εποχή είχα στο μαγαζί μου 150 μπλουζάκια να δείξω στις πελάτισσές μου και σήμερα δεν έχω ούτε δέκα. Τα ράφια μας αδειάζουν και δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να τα ξαναγεμίσουμε», πρόσθεσε. Η ίδια υποστήριξε πως οι ξένοι προμηθευτές αρνούνται να στείλουν εμπορεύματα στην Ελλάδα, αν δεν προπληρωθούν τις παραγγελίες, διότι φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. «Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε οι ίδιοι στην Ιταλία και τη Γαλλία, για να φέρουμε λίγα ρούχα, να έχουμε να πουλάμε. Ουδέποτε στο παρελθόν φθάσαμε στο σημερινό χάλι», κατέληξε. Μόνη ελπίδα των περισσότερων εμπόρων είναι οι τράπεζες να υποχρεωθούν να τους δώσουν νέα δάνεια με λογικούς όρους αποπληρωμής, αλλιώς «μας περιμένει Βατερλό. Θα τα χάσουμε όλα. Σπίτια, επιχειρήσεις, όλα…».

10 + 1 συμβουλές από το ΚΕΠΚΑ
1.
Πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
2. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν όσα προϊόντα παρουσιάζουν ελάττωμα.
3. Οι βιτρίνες των καταστημάτων δεν πρέπει να αλλάζουν, για να μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις.
4. Η αναγραφή της διπλής τιμής, πριν και μετά την έκπτωση, είναι υποχρεωτική.
5. Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις.
6. Πρέπει να επισκεπτόμαστε την αγορά πριν από τις εκπτώσεις, για να επισημάνουμε τα είδη που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε και να καταγράψουμε τις τιμές τους.
7. Πριν να αγοράσουμε οτιδήποτε, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς.
8. Να προσέχουμε ιδιαίτερα τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων.  Να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του προϊόντος.
9. Αν αγοράζουμε προϊόντα με δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
10. Να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που σκοπεύουν να "ελαφρύνουν" το δικό μας πορτοφόλι.
 
www.makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!