Searching...
1:17 μ.μ.

Κλεφτοπόλεμος πάλι με τα τασάκια

Λουκέτο σε 20.000 εστιατόρια, καφέ και μπαρ, που θα οδηγήσουν στην ανεργία τουλάχιστον 80.000 εργαζομένους, εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων ότι θα φέρει στους κλάδους εστίασης και διασκέδασης η εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση.
Παράλληλα, προβλέπουν ότι θα αρχίσει και πάλι ο «κλεφτοπόλεμος», με τα σταχτοδοχεία να εξαφανίζονται όταν μπαίνουν στις επιχειρήσεις τους οι ελεγκτές και να εμφανίζονται ξανά όταν εκείνοι φεύγουν.
«Εχουμε πτώση του τζίρου μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατά 50%. Αν έχουμε ακόμη 10% - 20% μείωση, που θεωρείται δεδομένη με την απαγόρευση του καπνίσματος, θα κλείσουμε. Εχουμε 121.000 επιχειρήσεις με 400.000 εργαζομένους και 300.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας, καθώς και περίπου 100 επαγγέλματα που συνεργαζόμαστε», τόνισε ο Ιωάννης Τσάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
Τι ζητούν
Κατά τη χτεσινή, έκτακτη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής της ΠΟΕΣΕ, αποφασίστηκε να ζητήσουν από την κυβέρνηση:
* ΑΝΑΣΤΟΛΗ για ένα χρόνο, τουλάχιστον, της εφαρμογής του Ν. 3668 για την απαγόρευση του καπνίσματος.
* ΑΜΕΣΗ έναρξη διαλόγου με το υπουργείο Υγείας σε μια ρεαλιστική βάση, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατάσταση.
* ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ της βιωσιμότητας του κλάδου και της ελεύθερης επιλογής των πελατών.
* ΣΥΝΕΧΙΣΗ των κινητοποιήσεων.
«Σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες. Στη Γαλλία έκλεισαν 2.000 εστιατόρια και στη Μ. Βρετανία 4.000 παμπ. Επιπλέον, στην Ιρλανδία παρά την απαγόρευση αυξήθηκε ο αριθμός των καπνιστών», τόνισε ο Γιώργος Καββαθάς, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ.
Εντείνονται οι έλεγχοι
Μιλώντας στον «Α», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων, παρόλο που η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες αρμοδιότητες.
«Από την έναρξη εφαρμογής του νόμου έχουν διαπιστωθεί 77 παραβάσεις από τη Δημοτική Αστυνομία. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι την ευθύνη των ελέγχων δεν την έχει μόνον η Δημοτική Αστυνομία, αλλά και άλλοι φορείς, όπως επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, Λιμενικό κ.ά.», σημείωσε η ίδια.
Σε εστιατόρια, καφετερίες και μπαρ της Θεσσαλονίκης, οι «χαλαροί» έλεγχοι τους τελευταίους μήνες ευθύνονται για την... επιστροφή των σταχτοδοχείων σε όλα σχεδόν τα καταστήματα. Οπως τονίζουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, «όλοι οι πελάτες, όταν έρχονται, ρωτούν αν επιτρέπεται το κάπνισμα και, αν τους πούμε ότι απαγορεύεται, φεύγουν για το επόμενο».
«Μας δημιουργεί πολλά προβλήματα, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα αρνητική», σημείωσε ο Παναγιώτης Γκόφας, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης. Ολοι τονίζουν ότι σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να δίνουν αγώνα για την επιβίωση, πιθανά πρόστιμα για κάπνισμα θα τους οδηγήσουν στην καταστροφή. Οπως αναφέρουν, περίπου το 70% - 80% των πελατών τους είναι καπνιστές και εφόσον δεν επιτρέπεται το κάπνισμα οι περισσότεροι αποχωρούν. Ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επιλέγουν αν το κατάστημα θα είναι καπνιζόντων ή μη.
Αντίθετος ο Π. Ψωμιάδης
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε χτες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος τόνισε ότι για ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόλις 10 επόπτες - ελεγκτές δημόσιας υγείας. «Τα μικρά καταστήματα θα βάλουν λουκέτο, ενώ τα μεγαλύτερα θα υποστούν σοβαρή μείωση του ήδη χαμηλού τζίρου τους. Η πλέον δημοκρατική λύση είναι να διαχωριστούν τα καταστήματα σε καπνιστών και μη καπνιστών, κατ' επιλογή του εκάστοτε επιχειρηματία», επισήμανε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!