Searching...
11:23 π.μ.

10...εντολές κι ο θεός βοηθός!

Νέο πακέτο μέτρων, ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ, δρομολογεί η κυβέρνηση για την τριετία 2012 - 2014, σε συνεργασία με την τρόικα, που καταφτάνει τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να ελέγξει το πρόσθετο πρόγραμμα. Πρόκειται για μέτρα πέραν εκείνων που προβλέπει το μνημόνιο, στηρίζονται περισσότερο στη μείωση των κρατικών δαπανών, μεταξύ των οποίων είναι και οι μισθολογικές.
 Καταργούνται, επιπλέον, δεκάδες δημόσιοι οργανισμοί, ενώ έρχονται και νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, αν η τρόικα κρίνει ότι εκείνα που έχουν ληφθεί εντός του 2010 δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2060.
Σε συνδυασμό και με τη διαφαινόμενη, παρά τις διαψεύσεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, το τούνελ της λιτότητας επιμηκύνεται με άγνωστη ημερομηνία λήξης και δεν αποκλείεται να μετατραπεί σ' ένα φαύλο κύκλο η έξοδος από τον οποίο θα είναι αδύνατη. Το υπουργείο Οικονομικών καταστρώνει ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην τριετία 2012 - 2014, παράλληλα με το μνημόνιο, αποσκοπώντας στη διασφάλιση της υποχώρησης του ελλείμματος, το 2014, κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά και στη διατήρησή του στα επίπεδα αυτά, από το 2015 και μετά, εξαλείφοντας τις πηγές αύξησης των δημόσιων δαπανών. Την κατάρτιση του νέου σχεδίου έχει ζητήσει η τρόικα και έχει συμπεριληφθεί και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο θεωρώντας προφανώς ότι δεν επαρκούν τα μέτρα που έχει ήδη επιβάλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και απαιτεί πρόσθετα ύψους 5% του ΑΕΠ. Οπως αναφέρει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, «η προσαρμογή ήταν εμπροσθοβαρής για τα έτη 2010 και 2011, αλλά ένα μέρος της προσαρμογής για τα επόμενα έτη του προγράμματος παρέμενε αδιευκρίνιστο. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, υπάρχει ανάγκη να προσδιοριστούν τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ σε πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στο διάστημα 2012 - 2014».

Μέτρα - «φωτιά»

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να πείσει την τρόικα για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, που θα περιλαμβάνει και μέτρα τα οποία είναι:
1. Το μισθολόγιο του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών ενεργειών για το μέγεθος της απασχόλησης, μέσω οικονομικά αποδοτικού τρόπου και της απλούστευσης του συστήματος αμοιβών του Δημοσίου. Η εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει από τα μέσα του 2011 και θα περιλαμβάνει μειώσεις επιδομάτων κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων, ώστε το μισθολογικό κόστος να μειώνεται με ρυθμό 900 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο, μέχρι και το 2014, όπως έχει αποκαλύψει ο «Α». Οπως ρητά προβλέπει το μνημόνιο, το 2012 η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και το 2014 μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ! Οι περικοπές θα γίνουν μέσω των περικοπών των επιδομάτων, κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων (υπουργεία Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης) και το σχέδιο εξίσωσης των αμοιβών στο δημόσιο τομέα.
2. Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, πέραν της αναλογίας προσλήψεων/αποχωρήσεων 1 προς 5. Προφανώς αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην απορρόφηση του πλεονάζοντας προσωπικού των ΔΕΚΟ από το δημόσιο τομέα και είναι ένα ερώτημα το πώς θα εφαρμοστεί χωρίς απολύσεις.
3. Η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την περικοπή τους από τους «υψηλόμισθους». Στόχος, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας, το οποίο η τελευταία έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα προσδιορίζει σε ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και σε 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα. Οσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα προφανώς δε θα δικαιούνται επιδόματα ανεργίας, πρόνοιας κ.λπ. και το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ.
4. Η ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το 2011, με την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων. Οι εξοικονομήσεις θα προκύψουν, μετά την παρουσίαση (μέχρι το Φεβρουάριο του 2011) από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των αναλυτικών προβλέψεων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι και το 2060, μετά και την τελευταία μεταρρύθμιση. Εφόσον η τρόικα δεν κρίνει ικανοποιητικές τις προοπτικές του ασφαλιστικού μας συστήματος, θα επιβάλει και νέα μέτρα.
5. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Η λειτουργική αξιολόγηση η οποία θα αποτελέσει πηγή πληροφόρησης γι' αυτήν την πτυχή του σχεδίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφορούν κυρίως στις γενικευμένες μετατάξεις προσωπικού.
6. Η φορολογική μεταρρύθμιση για την απλούστευση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της φορολογικής διοίκησης. Η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2011. Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, έως τις αρχές Φεβρουαρίου, το οποίο θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την απόκρυψη ΦΠΑ και γενικά για τη φοροδιαφυγή, όπως επίσης και τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δεκάδων εφοριών και την αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
7. Το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως, για παράδειγμα, των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού, που «έχουν ξεπεράσει τον αρχικό τους σκοπό».
8. Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο ήδη ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η τρόικα θέλει και αποτελέσματα. Τον Απρίλιο θα αξιολογηθεί η πρώτη φάση εφαρμογής του και θα αποφασίσει αν χρειάζεται συμπλήρωμα.
9. Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ιδίως μέσω της συγκράτησης των δαπανών για προμήθειες. Η εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει με τον προϋπολογισμό του 2012, «χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο της εθνικής άμυνας».
10. Η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Θα διοριστούν οικονομικοί επιθεωρητές σε όλα τα υπουργεία και σε όλους τους μεγάλους δημόσιους φορείς, μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!