Searching...
11:40 μ.μ.

Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία της Θεσσαλονίκης, για το Πολυτεχνείο - Μικροεπεισόδια έξω από το ΑΠΘ

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα ειρηνικά όλες οι πορείες για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές ήταν περίπου δέκα χιλιάδες. 

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το ΑΠΘ, μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ομάδα νεαρών, που είχε καταφύγει στην Πολυτεχνική Σχολή, έστησε οδοφράγματα στην Εγνατία και έβαλε φωτιές. Διμοιρίες των ΜΑΤ τους απώθησαν με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης στην Πολυτεχνική Σχολή απ’ όπου εξορμούν κατά διαστήματα. Οι δρόμοι γύρω από το ΑΠΘ παραμένουν κλειστοί.

Νωρίτερα, η κεντρική πορεία, που πραγματοποιήθηκε από το ΣΦΕΑ και το φοιτητικό κίνημα, ολοκληρώθηκε στην Αριστοτέλους.

Μία δεύτερη πορεία που διοργανώθηκε από το συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων που τελούν υπό κατάληψη, επέστρεψε στο πανεπιστήμιο. Εκεί, μαζί με πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία θα εκδώσουν κοινή απόφαση για κινητοποιήσεις (απεργίες και καταλήψεις) που θα κορυφωθούν εντός του μήνα.

Κατά τη διάρκεια των πορειών, το μόνο έκτροπο που σημειώθηκε ήταν η καταστροφή μιας τζαμαρίας σε τράπεζα, στη Λεωφ. Νίκης.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο παρέμεινε ανοικτό, καθώς στις 18.00, πραγματοποιήθηκε η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, τις 19.00, στην αίθουσα τελετών, η κεντρική εκδήλωση με θέμα «1973-2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα», με ομιλίες δημοσιογράφων και στις 9 το βράδυ συναυλία.

Μικροένταση το πρωί

Το πρωί, στεφάνια στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατέθεσαν οι πρυτανικές αρχές των δύο πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, φοιτητικές και κομματικές νεολαίες, μαθητές, εργατικά και συνδικαλιστικά σωματεία, φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τιμώντας την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έντασης, όταν μέλη προσκείμενα στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά επιχείρησαν να εμποδίσουν φοιτητές προσκείμενους στην ΠΑΣΠ να καταθέσουν στεφάνι.

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι η σημερινή νεολαία διεκδικεί και πάλι το αυτονόητο δικαίωμα στην παιδεία και την ευημερία, όπως αντίστοιχα διεκδικούσε η γενιά τού 1973. «Το δικαίωμα αυτό και σήμερα υπονομεύεται από την παγκοσμιοποιημένη προσπάθεια εμπορευματοποίησης των πάντων, υποχρεώνοντας τα νέα παιδιά να διεκδικούν και πάλι την Παιδεία ως δημόσιο αγαθό», είπε.

Φίλοι και συναγωνιστές του Θωμά Βασιλειάδη, τίμησαν τη μνήμη και την προσφορά του στον αντιδικτατορικό αγώνα, καταθέτοντας λίγα λουλούδια μπροστά στην αναμνηστική πλακέτα, στο ισόγειο του κτιρίου της Πολυτεχνικής, και τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 17/11/2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back to top!